Spomienkový album 19/1999

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Novú radnicu na Primaciálnom námestí, kde donedávna sídlil primátor mesta, postavili v rokoch 1948 až 1952 podľa projektu Emila Belluša. Na jej mieste stál predtým objekt s bohatou históriou.

Od 17. storočia do roku 1773 bol kolégiom rádu jezuitov. Pápež Clemens XIV. rád zrušil. Objekt pôvodného kolégia v roku 1777 kúpil hospodársky správca arcibiskupských majetkov zeman Štefan Ormosdy a dal ho prestavať na obytný palác. Projekt vypracoval Georg K. Zillack.

Charakteristickým prvkom nového priečelia tohto paláca bol výrazný dvojitý kamenný portál. Nový pán v paláci sám nebýval. ale prenajímal jeho priestory. Na konci 18. storočia bola v objekte jedna z prvých kaviarní v meste, kde dokonca dámam bola  vyhradená zvláštna miestnosť. Všetky sály kaviarne boli prepychovo zariadené. V správe z roku 1783 autor tvrdí, že je to najkrajšia kaviareň v celom Uhorsku. Od roku 1855 bol objekt znovu majetkom obnoveného rádu jezuitov, časť priestorov bola naďalej prenajatá. V období medzi svetovými vojnami pôsobilo vo veľkej sále paláca kino s názvom Elite.

Schátraný objekt získalo mesto a po vojne sa rozhodlo adaptovať ho pre potreby radnice. Pritom sa uvažovalo so zachovaním jeho obvodového muriva a fasád. Nedostatočné zabezpečenie múrov však spôsobilo, že čelný múr paláca sa zrútil do výkopov za ním a tak novú radnicu postavili aj s novou fasádou podľa Bellušovho projektu. Bočnú fasádu ozdobili reliéfmi od sochára Františka Draškoviča. Pri výkopových prácach sa bez dokumentácie zničili všetky stopy staršieho osídlenia, takže dnes už nemožno zistiť, ako bolo toto miesto využívané a zastavané pred 17. storočím.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?