Pod poštou je prvá podzemná garáž v meste

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Budova hlavnej pošty je každému dobre známa z pohľadu od Námestia SNP, menej známe je jej priečelie smerom do Františkánskej ulice. Na mieste neobarokového administratívneho objektu z rokov 1909 až 1912 sa od stredoveku až do konca 18. storočia nachádzalo mestské opevnenie s priekopou, na jeho vnútornej strane bolo pristavaných niekoľko chudobných domčekov.

Po zrušení hradieb postavili na tom mieste v roku 178 palác, pôvodne pre slobodného pána Wachtlera, ktorý sa neskôr stal majetkom grófov z rodiny Szapáry. V druhej polovici 19. storočia v ňom zriadili poštový úrad s telefónnou a telegrafnou centrálou.

Starý palác a s ním susediace domy nahradili na začiatku nášho storočia objektom podľa návrhu architekta G. Pártosa z Budapešti. Pritom vznikla prvá podzemná garáž v našom meste. Budova je totiž postavená v svahu a tak pod nádvorím prístupným z námestia vznikol veľký priestor, do ktorého sa vchádza bránou z Františkánskej. V rozsiahlej hale pod nádvorím parkovali ešte v 50. rokoch poštové vozy „karioly”, ktoré ťahali kone, a ktorými sa rozvážali balíky a iné objemnejšie poštové zásielky. 

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?