U Stürzera piekli najlepšie makové rožky

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Rybnom námestí bol veľký trh, bol tu konský mäsiar, kupovali sme tam konskú - polišu - safalátky a podobne. Vedľa Hrubého kostola bola židovská synagóga, krásna stavba, tam som sa cítil ako v Betleheme. Na kraji židovne bol pekárenský obchod Heller. Trošku povyše bola v zemi cukráreň, tam sme si kupovali obšnicle za 20 halierov plné veľké vrecko. Vedľa bol dom U dobrého pastiera.

Po celej židovni bol obchod vedľa obchodu a pomenovanie bolo aj v židovskej reči, takže sme sa naučili aj trochu hebrejsky. Väčšina obchodov boli starinárstva. Hore na konci ulice bolo veľké židovské mäsiarstvo a betónový kanál, do ktorého sa vypúšťala krv.

Smerom dole sa tiahla Kapucínska a smerom hore Zámocká ulica, ktorá išla na hrad, po Vežové schody a dolu na Zuckermandl. Na Kapucínskej boli obchody prevažne s textilným tovarom. Na Zochovej ulici bola pekáreň macesov. Bola v zemi a len malé okienka boli v úrovni chodníka. Cez ne sme dostávali macesy, každý koľko chcel.

Do Rybného námestia ústila Dlhá ulica (dnes Panská). Na kraji bol mäsiar Schmuter, krásny tovar mal pekne upravený. Ďalej bola lekáreň U Salvatora a trošku poniže papiernictvo Karpeles, na tú dobu s jedinečným papiernickým tovarom. Vedľa bola cukráreň Stürzer, kde sa piekli povestné bratislavské rohlíčky, také makové rožky od tých čias ešte nik neupiekol, výrobcovia odišli na druhý svet aj s receptom. Na kraji Ventúrskej ulice bolo pekárstvo Doboš. Piekli tu taký dobrý chlieb, že pol kila sa zjedlo jedným šmahom, bez salámy, bez omastenia. Taký chlieb som odvtedy nikde nenašiel, ani vo Viedni. Jeho potomkovia, ktorí určite ešte žijú, by mohli prezradiť jeden recept - na štriclu. Bola asi pol- až trištvrtekilová, skôr biela ako čierna, krásne tmavohnedá, zospodu asi 3 milimetre hrubá. No škoda. Doboš piekol aj makové pleteničky, rozprávkové, cena 25 halierov.

Trochu povyše na druhej strane ulice bol hračkársky obchod Rózsa. Mali tu také krásne hračky, že rodičia s deťmi tadiaľ radšej nechodili, lebo deti by sa boli zbláznili a peňazí nebolo, bola chudoba. Oproti bol veľkí obchod Petrolej Schlesinger. Hore pod Michalskou bránou bol gombičkársky obchod Klasovitá a oproti na rohu bol obchod s hudobninami Stožický.

Na Laurinskej ulici bol Umlauf - špeciálny obchod s výrobkami zo švédskej ocele, nože, nožnice, antikorové výrobky. Vedľa bol Žalúdek - textilný tovar. Oproti zas veľké papiernictvo a tlačiareň Holderer.

Štefan Sedlák
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?