Spomienkový album 18/1999

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Povodeň, ktorá prekvapila mesto práve pred 100 rokmi (najvyšší stav zaznamenali 19. septembra 1899), bola katastrofou, aká sa v minulosti opakovala len raz za viac než storočie.

Bola to prvá historická udalosť svojho druhu v našom meste, ktorá je zdokumentovaná fotografiami, či sú to už fotografie neznámych autorov, Karola Körpera, alebo zriedkavé zábery z fotoaparátu kňažnej Izabelly (publikované v knihe PHOTO HABSBURGH, Budapest 1988).

Najviac postihnuté boli ulice blízko hlavného toku Dunaja. Unikátny záber zvečnil situáciu pri vyústení vtedajšej ulice Márie Terézie (teraz Žižkovej) do nábrežia pri napojení ulice Vydrica. Na fotografii vidno zaliate koľaje trate električky, nad ktorými sú napnuté troleje elektrického vedenia. Zaujímavý je aj pohľad na lode vľavo, ktoré sú na hladine vyššie než prízemie budov na nábreží.

Zatopená bola aj oblasť dnešných ulíc - Pribinovej, Čulenovej, Landererovej, Továrenskej, Košickej. Územie vznikajúcej rafinérie Apollo, kde dnes stojí už desaťročia rozostavaná budova SND, pripomínalo jazero s brehmi v nedohľadne. Regulácia dunajských brehov umožnila zasypanie tejto plochy tak, aby na nej po 100 rokoch od povodne mohli stáť aj budovy Presscentra.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?