V secesnom dome bola družina

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V roku 1903 kúpilo mesto od ostrihomského arcibiskupa jeho Zimný arcibiskupský palác, všeobecne známy ako Primaciálny palác. Malé námestie pred ním bolo vtedy sprístupnené len úzkymi uličkami stredovekého pôvodu.

Palác sa mal stať mestskou radnicou a k tej musela viesť reprezentačná ulica. Preto už v roku 1903 vznikla myšlienka zbúrať domy na starobylej Klobučníckej ulici, zbúrať časť stredovekého mestského opevnenia a novou ulicou spojiť Svätojánske (teraz Primaciálne) námestie s vtedajším Chlebovým trhom na priestranstve pred terajšou Tržnicou, ktoré sa stalo súčasťou Námestia SNP. Vzápätí po zbúraní historických objektov sa začalo s výstavbou nových domov.

Na nároží Klobučníckej a Hummelovej (teraz Nedbalovej) postavili pred rokom 1910 nájomný dom, ktorého fasáda je ozdobená v kombinácii secesných a novobarokových prvkov. Slohovo sa zhoduje s výzdobou domov č. 2 a 4 na Klobučníckej ulici, ktoré projektoval mestský architekt Henrich Szántó a výzdobou viacerých domov na západnej strane Štefánikovej ulice, ktoré postavili v tom istom období.

Dom na Nedbalovej ulici bol dobre známy všetkým deťom Starého Mesta v 50. až 80. rokoch, lebo v ňom bola umiestnená Školská družina súvisiaca so školou na Nedbalovej ulici.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?