Spomienkový album 17/1999

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rozľahlý palác grófa Pálffyho (1636 - 1640) pod hradom zaberal spolu s parkom veľký areál medzi terajšou Zochovou a Zámockou ulicou. Na jeho mieste vzniklo od 90. rokov 19. storočia niekoľko ulíc a množstvo domov.

Keď v priestore jeho bývalého nádvoria vytýčili v 20. rokoch novú ulicu (Škarniclova), museli zbúrať reprezentačnú hlavnú bránu objektu. Zachovali sa k nej vtedy veľmi citlivo, lebo ju aj so sochou Panny Márie s Ježiškom zo 17. storočia preložili len o pár metrov ďalej a posunuli ju ako vstup na nové otvorené schodisko, ktoré vedie k Svoradovej ulici. Vtedy zachovali aj kus komnaty pôvodného paláca s klenbou ozdobenou štukatúrou a maľbami. K jej fasáde pristavali pôvodnú bránu.

Dobrý úmysel vtedajších záchrancov vzácnej pamiatky sa skončil inak, než si to predstavovali. Pavilón so schodišťom je dnes spustnutý, smrdí močom. Ježiško prišiel o hlavu, Panna Mária o korunu a lampáš. V dolnej bráne sa zakorenil strom, ktorý ju pomaly ale isto ničí.

Objekt je majetkom mesta Bratislavy, prostriedky na jeho záchranu sa však stále nedajú nájsť. Počkáme, kým sa úplne rozpadne?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?