Spomienkový album 08/1999

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Františkánske námestie s jeho nepravidelným pôdorysom, ktorý sa plynule zvažuje a prechádza do Hlavného námestia, patrí k najstarším zachovaným verejným priestranstvám v meste.

V 70. rokoch 13. storočia postavili pri novozriadenom severovýchodnom úseku mestského opevnenia kláštor františkánov s chrámom Zvestovania Panne Márii (1296 - 97). Na námestí sa pôvodne nachádzal trh s rybami, preto sa až do konca 18. storočia označovalo aj ako “der alte Fischmarkt”.

Približne v strede námestia pri vyústení Bielej ulice, postavili roku 1592 fontánu (nedávno obnovenú) s veľmi objemnou nádržou. Na jej mieste bola už skôr menšia fontána s tečúcou vodou, avšak v prípade požiarov bol potrebný väčší vodný rezervoár v tejto časti mesta. Okolo stáli a stoja domy, ktorých základy pochádzajú zo stredoveku. Jediným moderným objektom na námestí je budova od arch. A. Szalatnaia z rokov 1934 - 36, postavená na mieste hospodárskej budovy františkánskeho kláštora.

Námestie bývalo až do 80. rokov 19. storočia vydláždené. Neskôr tam zasadili stromy, ktoré neboli od 40. rokov ošetrované, prebujneli a prerástli okolité historické stavby. Je to jedna z rarít Bratislavy: les v jadre historického mesta.

Štefan Holčík
FOTO - archív Florentiny Slaninkovej a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?