Spomienkový album 13-14/1999

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zástavba Zámockej ulice (Schlossstrasse, vár - út) sa formovala od polovice 16. storočia. V druhej polovici 18. storočia boli už zastavané jej obe strany.

Na mieste styku s neskoršou Židovskou a Kapucínskou ulicou (kde je dnes nadjazd nad Staromestskou) stávala zastávka („stácia“) krížovej cesty. Preto sa aj objekty okolo malého námestíčka, hoci obyvateľstvo bolo prevažne židovské, volali „Pri kríži“.

Domy na pravej strane ulice (na fotografii z obdobia okolo roku 1930) susedili pozemkami so záhradami grófa Pálffyho a so záhradou kláštora kapucínov. V nízkom dome bol už pred rokom 1743 „(Stadt-) Würthshaus bey dem Creutz genammt“. Po prvej svetovej vojne dostal tento hostinec honosne nazývaný kaviarňou, meno Bratislava.

Oproti synagóge vyčlenili roku 1936 z pálffyovskej záhrady pozemok, kde zriadili schody na novovzniknutú ulicu (teraz Svoradovu) a vedľa nich smerom k hostincu postavili roku 1937 moderný objekt, v ktorom roku 1937 otvorili Židovskú ľudovú kuchyňu (Jüdische Volksküche). Bola to dobročinná organizácia, ktorá poskytovala zadarmo, resp. za nízke ceny stravu židovským chudobným, študentom a žiakom ľudových škôl. Dnes je objekt prestavaný a stal sa z neho penzión Chez David.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?