Apponyiho palác dýchal prepychom

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V úzkej uličke, ktorá spájala Hlavné námestie s Laurinskou ulicou stáli v susedstve radnice dva stredoveké meštianske domy. Tie kúpil v polovici 18. storočia gróf Juraj (Georg) Apponyi. V roku 1760 ich dal až na základy a časť obvodových múrov zbúrať.

Na ich mieste postavil v rokoch 1761 - 62 rokokový palác, navonok málo sa prejavujúci, ale s bohato a vkusne zariadenými interiérmi. Palác mal štvorcové nádvorie. Pôvodné gotické domy mali vjazdy do dvorov situované vo výstupkoch, ktoré boli skoro kolmé na smer ulice, aké sa doteraz zachovali na Farskej, Prepoštskej a Zelenej ulici.

Pôdorys nového paláca sa prispôsobil starému pôdorysu s výstupkom. Na jeho mieste zriadili na každom poschodí oválny priestor, najelegantnejší na prvom poschodí. Celé prvé poschodie - piano nobile - bolo prepychovo zariadené, malo vyrezávané dvere, okenice, obklady stien, jemné hodvábne tapety na stenách, maľby a štukatúry. Kachľové pece a mramorové krby boli podobné ako v komnatách kráľovského paláca na hrade. Tomu zodpovedal nábytok.

Roku 1867 palác kúpilo mesto, aby v ňom zriadili úradovne magistrátu. Na mieste jedného z dvorných krídiel vybudovali zasadaciu sieň. Tú však zbúrali okolo roku 1911, keď stavali nové spojovacie krídlo medzi Primaciálnym palácom a Starou radnicou.

V Apponyiho paláci, ktorý má už sto rokov nad bránou mestský znak, dnes sídli Mestské múzeum (Vinohradnícke múzeum) a Archív mesta Bratislavy so svojou Regionálnou knižnicou.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?