Dunajská ulica a jej slávni obyvatelia

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Takým uliciam, ako je naša Dunajská, sa hovorí: „To je dobrá adresa!“ Možno dnes už nebudem úplný, keď spakruky vymenujem slávnych obyvateľov tejto ulice v XX. storočí - ale predsa - vyskúšam si pamäť: hneď skraja býval dlhé roky Ján CIKKER, hudobný skladateľ, autor legendárnej opery „Jánošík“. Ten dom ešte - ako starý zub - osamelo trčí pri obchodnom dome TESCO.

Nad Tetou býva futbalový reprezentant Božin LASKOV, ľahkonohý pamätník najväčšej slávy bratislavského futbalu. V dome slovenskej Ligy (postavenom za peniaze amerických Slovákov) býval spevák Ivan Stanislav, ktorý prerazil šlágrom „Klobúčik posadený na strane - to mi pristane...“ Dlhé roky v ňom žil jeden z riaditeľov Slovenského národného divadla Ján Kákoš a doteraz obýva svoj byt na druhom poschodí nestor a zároveň nezmar činohry SND Štefan FIGURA, ktorého som v deväťdesiatke videl na televíznej obrazovke ešte aj tancovať!

Žila v ňom členka baletu SND, neskôr tanečnica Lúčnice a prekladateľka z angličtiny a španielčiny Oľga LAJDOVÁ, ktorá zahynula tragicky v Karibskom mori. (Je pochovaná pri ostrove St. Thomas.) Mal som tú česť byť jej manželom. Nad lekárňou oproti gymnáziu bývala s dobrotivou mamou - tetou Gizkou - žiarivá hviezda slovenského javiska a filmu druhej polovice XX. storočia Eva KRÍŽIKOVÁ. Tam ju chodil odprevádzať kolega Fero ZVARÍK a doteraz jej stojí verne po boku.

Len o dva domy ďalej vyrastal ĽUBO ROMAN - už v detstve neodolateľný rozhlasový a divadelný herec. Neskôr bol riaditeľom Novej scény, po novembrovom prevrate aj ministrom kultúry, poslancom a zriaďovateľom divadla WEST. Oproti detskému ihrisku býval KAROL DUCHOŇ, ktorého hlas doteraz zapríčiňuje mrazenie na chrbte. Obrovský talent poznali aj v Prahe a vo svete. Doteraz ho neprekonal žiadny žijúci slovenský spevák POP. Umrel mladý a zostali po ňom večne zelené pesničky.

Na druhej strane ulice oproti Liga pasáži býval zopár rokov aj Milan LASICA. Neskôr to dotiahol až po Manderlák. Z desiateho poschodia videl celú Dunajskú ulicu ako na dlani. Napokon sa z pracovných dôvodov koncom päťdesiatych rokov prisťahoval do podnájmu k nám - na Dunajskú ulicu č. 56. Ten dom keby vedel rozprávať! Čo sa tam diali za avantgardné happeningy! No očití svedkovia ešte žijú a určite vám na požiadanie svoje  zážitky na našej adrese diskrétne vyrozprávajú. Mimochodom v tom istom dome vyrastala svetoznáma operná diva Magdaléna HAJÓSSYOVÁ, teraz trvalým pobytom v Nemecku.

Úplne na konci ulice, až pri trhu, na hraniciach s Mlynskými nivami býval aj významný slovenský kameraman, intelektuálne založený Laco KRAUS. Mnohí z horeuvedených sa „dunajošov“ už dávno zmenili adresy, ale určite mi dajú za pravdu, že tak ako sa mali na Dunajskej ulici sa už nikdy mať nebudú! Pevne dúfam, že sa mi v starobe pamäť vyčistí a zoznam „dunajošov“ doplním a spresním. Vy, ktorých som nespomenul, mi nateraz odpusťte. Ďakujem.

Július Satinský

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie