Spomienkový album 11/1999

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dom obrátený hlavným priečelím na Hviezdoslavovo námestie postavili v neskoroklasicistickom štýle v 40. rokoch 19. storočia pravdepodobne podľa projektu Ignáca Feiglera.

Terajší objekt stojí na mieste, kde už predtým stál, na okraji mestskej priekopy pri moste vedúcom do Rybárskej brány, meštiansky dom. Ten patril už v roku 1765 slobodnému pánu J. M. Landererovi a bola v ňom jedna z prvých moderných tlačiarní v Prešporku.

Po definitívnom zasypaní priekopy postavili terajší dom, o poschodie vyšší, ako bol predošlý. Jeho priečelie zavŕšili vtedy módnym trojuholníkovým štítom, v ktorom bývala až do 50. rokov nášho storočia bohatá štuková výzdoba s rastlinným motívom. Pred domom, do priestoru práve vznikajúceho námestia „Promenade“, postavili balkón, ktorý nesú štyri mohutné kamenné dórske stĺpy. Kvalitné liatinové zábradlie balkóna bolo už čoskoro zakryté drevenou zasklenou verandou, aké boli v 19. storočí skoro na všetkých balkónoch námestí a ulíc starého mesta.

Fotografia E. Kozicsa z roku 1864, ktorú redakcii zapožičal prof. F. Tomík, ukazuje objekt so spomenutou verandou. Na prízemí mal vtedy známu a vyhľadávanú cukráreň Franz Köszeghy. Časť dekorácie cukrárne sa zachovala v zbierkach Mestského múzea a obrazy sú dnes použité v predsálí Zrkadlovej sály.

Neskôr patril dom rodine Kernovcov. Tí zriadili na prízemí reštauráciu „Zum Blumenstöckel“. V reštaurácii sa v roku 1938 stretol Vladimír Clementis s Nehrúom a jeho dcérou Indírou. Ich návštevu dnes pripomína na skosenom nároží domu predimenzovaná pamätná tabuľa s nie celkom logickým textom.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?