Bibiana stojí v bývalej priekope

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na vonkajšom obvode priekopy mestského opevnenia sa stavali domy už pred zrušením opevnenia. Pred Vydrickou bránou sa začalo formovať neskoršie Rybné námestie. Jeden z prvých domov postavili roku 1746. Dátum sa zachoval namaľovaný na štíte domu, ktorý bol obrátený k Židovskej ulici a dnes je zakrytý neskoršou strechou.

Keď neskôr zrušili hradby a mestskú priekopu a zbúrali aj Vydrickú či Čiernu bránu (1778), postavili do priekopy tesne pri moste, ktorý viedol do brány ponad priekopu, meštiansky dom. Oba domy zjednotili klasicistickou fasádou. Priestory pod oblúkmi mosta (pod terajším chodníkom) použili ako pivnice nového domu.

Brána domu pôsobí dojmom, akoby ňou mohli prechádzať vozy na nádvorie. Je to však klam, lebo úroveň dvora je oveľa nižšie, na dne bývalej priekopy. Nad stredným oknom prvého poschodia, za ktorým sa nachádzal najelegantnejší salón domu, býval v mohutnom štukovom ráme obraz Panny Márie namaľovaný na medenom plechu.

Po roku 1980 budovu upravili pre potreby Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana. Neskôr (začiatkom 90. rokov) prestavali podkrovie. Nad stredným rizalitom budovy vztýčili trojuholníkový štít, ktorý však nevhodne zasklenou plochou pôsobí na budove cudzo.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?