Dom, ktorý nejestvuje?

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Michalskej ulici stojí na nároží so Zámočníckou ulicou dom č. 22 známy svojou pivnicou „U zbrojnoša“ a bufetom na prízemí „Vagón“. Ďalšie číslo, 26, stojí až za vežou Michalskej brány a je v ňom situované farmaceutické múzeum Mestského múzea.

Zdalo by sa, že sa stratil dom číslo 24. Oficiálne dokumenty tvrdia, že číslo 24 má veža nad bránou. No to je omyl. Dom číslo 24 stojí tesne vedľa veže a obsahuje aj schodište, ktorým sa do veže vchádza. Pred posledným prečíslovaním domov mal tento dom svoje číslo a veža svoje. Dnes tabuľka s číslom 24 chýba úplne.

Úzky dom, nalepený na mestské hradby z vnútornej strany, stál už v 18. storočí. V našom storočí jeho priestory čiastočne pripojili k domu 22 a tak, hoci má vlastné múry a vlastnú strechu, prestal pre mestských úradníkov existovať. Vďaka tomu neexistuje ani pre mestské zastupiteľstvo, ktoré nedávno rozhodlo o jeho ďalšom osude bez vedomia, že svojím rozhodnutím obmedzuje svoju vlastnú organizáciu - Mestské múzeum.

Priestory na prvom a druhom poschodí boli v minulosti priamo napojené na miestnosti vo veži nad bránou, ktoré obýval mestský hlásnik, resp. ako ho volali v starom Prešporku „Herr Turmwächter“ so svojou rodinou.

Štefan Holčík
FOTO - Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie