Spomienkový album 09/1999

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jediná v Bratislave účelovo postavená budova múzea stojí na nábreží Dunaja medzi Vajanského a Fajnorovým nábrežím. Postavili ju v rokoch 1924-28 podľa projektu M. M. Harminca.

Objekt postavili ako filiálku pražského Zemědelského múzea. Celú stavbu dodávali české firmy. Sochárska výzdoba na budove (dnes v tympanone zničená) je dielom sochára moravského pôvodu Františka Úprku, bronzové reliéfy na vstupnú bránu modeloval sochár Stino Paukert.

Okrem múzea v budove od počiatku sídlila aj vyhľadávaná kaviareň Múzeum. Priestory na 1. poschodí používali rôzne kluby a spolky. Budovu neskôr dostalo Slovenské vlastivedné múzeum, dnes je sídlom generálneho riaditeľstva SNM a Prírodovedného múzea SNM.

V 40. rokoch sa uvažovalo o prestavbe budovy pre potreby slovenského snemu. Dňa 16. 6. 1944 ju však zasiahli bomby. Budova bola ťažko poškodená. Zhoreli strechy, podkrovia a s nimi aj zbierky múzea. Keď v 50. rokoch budovu obnovili a zmodernizovali, dostala svoj pôvodný výzor. Prázdny trojuholníkový tympanon nad hlavným priečelím doteraz čaká na vyplnenie sochárskym dielom. Budova obsahuje okrem bohatej zbierky Prírodovedného múzea aj ústrednú knižnicu múzea, ktorej fond pozostáva z viac než 82 000 titulov prevažne odbornej literatúry.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?