Dom, ktorého majiteľ nemusel platiť dane

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na svahoch pod Hradom - mimo murovaného mestského opevnenia - vzniklo v 16. až 18. storočí niekoľko objektov, ktorých majitelia ako šľachtici nemuseli platiť dane. Hovorilo sa im slobodné kúrie.

Obyčajne stáli pomerne ďaleko od seba a keďže sa nachádzali na nechránenom území, museli sa často brániť pred lupičmi či okolo tiahnucimi hordami žoldnierov (napríklad vojsko generála Dampierra v roku 1620). Jeden z takých objektov sa zachoval na začiatku dnešnej Žižkovej ulice. Na jeho východnej fasáde je doteraz v podstreší rad strielní. Do domu sa vchádzalo padacím mostom.

Kúriu postavili pravdepodobne v roku 1565 pre Františka Khampera. Keďže stála na okraji podhradskej dediny Zuckermandel, dostala prezývku „Scharfeneck“ (ostrý roh). Syn prvého majiteľa získal šľachtický predikát Georg Kamper de Sarfenek. Keď v roku 1743 Kamperovci vymreli, ich dom, ktorý už vtedy niesol názov „bey der Goldnen Cronn“, prešiel do majetku grófov Szapáryovcov, neskôr grófov Keglevichovcov. Až v roku 1850 dom predali nešľachticovi.

Od začiatku 90. rokov sídli v dome Archeologické múzeum Slovenského národného múzea. Dom už v minulosti prešiel viacerými úpravami. Má štvorcové nádvorie a okolo neho štyri krídla stavieb zo 16. až 18. storočia. V upravených priestoroch sú dnes expozície, pracovne a depozitáre archeologických zbierok. V minulom roku sa pracovníkom SNM podarilo získať do zbierok malé delo zo začiatku 18. storočia, asi také, aké sa mohli používať aj na obranu tejto budovy. Delo, objavené v okolí Trnavy, je označené erbom grófa Hallera z Hallersteinu.

Hlaveň dela si môžu návštevníci prezrieť 16. a 18. mája, keď je Deň múzeí a aj Archeologické múzeum bude návštevníkom sprístupnené zadarmo.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?