Dom na Panskej postavili už v 14. storočí

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Meštiansky dom na Panskej 24 stojaci na úzkej parcele, ktorej šírka je rovnaká ako šírka pôvodných stredovekých parciel na Hlavnom námestí, postavili už v 14. storočí. Fasáda domu na prízemí pravdepodobne sledovala vytýčenú uličnú čiaru a nevystupovala pred fasády susedných domov ako dnes.

Prvé poschodie domu bolo zrejme vybudované na konzolách tak, že mierne prečnievalo nad ulicu. Keď neskôr stavali druhé poschodie, museli spevniť murivo na prízemí. Obvodový múr pri ulici je skutočne neobvykle hrubý! Na poschodí sa na obidvoch stranách na úzkych fasádach zachovali malé okienka v kamennom orámovaní s gotickým profilom podokennej rímsy (teraz zamurované a omietnuté). Nimi bolo možné vyzrieť na západ k Vydrickej bráne alebo na východ smerom k Laurinskej ulici.

V suterénoch a na prízemí sa zachovali renesančné a barokové klenby, prvé a druhé poschodie v 19. storočí zásadne prestavali. Donedávna obytný dom dnes slúži administratíve a na poschodia sa vchádza zozadu, z priestoru bývalého cintorína okolo Chrámu svätého Martina. Tento pôvodný Martinský cintorín zrušili po roku 1780.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?