Dom postavil sporovlivý staviteľ

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Meštiansky dom na Laurinskej 18 postavili v roku 1810 na mieste dvoch starších zruinovaných objektov. Z pôvodných stavieb ponechali časť suterénov, nadzemné murivo, poškodené počas ostreľovania mesta Napoleonovou armádou v júni 1809, museli úplne zbúrať.

Nový dom však výrazne poukazuje na to, že vznikol spojením dvoch pôvodne samostatných objektov. Až do 30. rokov bol za domom, smerom k Ondrejskej (dnes Gorkého) ulici zachovaný kus mestského opevnenia s priechodným parkánom. Ten, kto dal dom v roku 1810 postaviť, zvýraznil svoju šetrnosť a sporovlivosť motívom úľa na klenáku brány. Nad klenákom je ešte z kameňa vytesaný kôš plný kvetov.

Medzi dvoma svetovými vojnami v dome sídlila firma Gustava Holderera, prvotriedne papiernictvo a kníhviazačstvo. Pani Holdererová bola jednou z prvých obetí automobilizmu v našom meste - zomrela na následky autohavárie. Posledný Holderer, Fritz, ktorého otec spáchal samovraždu (zastrelil sa v posteli), bol známy ako mimoriadne surový mládenec. Fritz Manderla spomína, ako Holderer strieľal doma z bujnosti (a v opilosti) z pištole do plafónu. Neskôr bol vojakom slovenskej armády. K svojim podriadeným sa údajne správal tak surovo, že ho nakoniec sami zastrelili.

Dom je dnes v pomerne zlom stave. Strecha a miestnosti na druhom poschodí robia dojem, akoby nad nimi len teraz prehrmela kanonáda z roku 1809.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?