Ružinov zhora: Aká dominanta Bratislavy vám na zábere spred 60 rokov chýba?

7.6.2024
0

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Páčil sa vám článok?

Pozrite si ďalšiu zaujímavú porovnávačku niekdajšej Bratislavy s dneškom, tentoraz letecký pohľad na nové sídlisko v Ružinove v okolí Bajkalskej ulice. Keby fotograf urobil záber o 10 rokov neskôr, v pozadí na kopci by sme už videli významnú dominantu hlavného mesta. Viete, ktorú?

Pri dobovej fotografii, ktorá zachytáva na pravej strane časť sídliska Trávniky a na ľavej Ružovú dolinu, je dátum 17. september 1965. V tom čase sa už rozbehla masívna výstavba na území Ružinova, ktorý si pred troma rokmi pripomenul 30. výročie svojho vzniku.

Na zábere ešte nevidieť televíznu vežu na vrchu Kamzík v pozadí. Základný kameň budúcej dominanty nášho mesta, konštrukciou pripomínajúcej raketoplán, položili 12. októbra 1967 a jej výstavba trvala až do roku 1975. Porovnajte si fotografie, ktoré delí takmer 60 rokov:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

1965: Ružinov v čase masívnej výstavby. Postupne vznikli štyri samostatné štvrte Ostredky, Pošeň, Štrkovec a Trávniky. 

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

2024: Pohľad na časť Ružinova s rušnou Bajkalskou ulicou. V pozadí vľavo vidieť aj televíznu vežu na Kamzíku.

Pokiaľ ide konkrétne o sídlisko Trávniky, kde v súčasnosti žije viac ako 10-tisíc obyvateľov, nie každý vie, že pôvodne mali na tomto území vyrásť najmä športoviská. Podľa informácie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorá vychádza zo zdroja ruzinov.sk, boli v prvých plánoch dva futbalové štadióny, jeden s rozmermi štadióna terajších Pasienkov a druhý vo veľkosti tréningového ihriska.

Zdroj: Archív TASR

​„Na novom sídlisku Trávniky dokončujú pracovníci Pozemných stavieb novú 25-triednu deväťročnú školu za 5,400 000 Kčs,“ informuje text k dobovej foto z augusta 1965.

„Navyše je v pôvodných plánoch zakreslená aj krytá hala. Môžeme sa už iba domnievať, prečo prišlo k zmene plánu, a Trávniky tak prišli o tieto plánované športoviská. V roku 1967 vo vedľajšom obvode otvorili futbalový štadión Pasienky. Možno to bol dôvod, prečo namiesto športovísk nakoniec na Trávnikoch dominuje univerzitná nemocnica a poliklinika. Na mieste plánovanej športovej haly stojí Zimný štadión Vladimíra Dzurillu a neďaleko neskôr vyrástol Areál netradičných športov,“ približuje BSK s tým, že prvé tri bloky panelákov (Astrová, Narcisová, Šalviová) boli dostavané približne v roku 1964. Len za sedem rokov pribudlo na Trávnikoch takmer štyritisíc bytov.

(ac)

Páčil sa vám článok?