Najskôr verejné WC, potom Zelovoc... Spoznávate toto rušné miesto v centre Bratislavy?

6.4.2024

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Pozrite si ďalšiu porovnávačku minulej a dnešnej Bratislavy, ktorá dokumentuje jej veľkú premenu za vyše 70 rokov. Okolo miesta, kde bola kedysi družstevná predajňa zeleniny a ovocia, chodíte možno každý deň.

Historická fotografia, na ktorej vidíte vstup do niekdajšieho Zelovocu, pochádza z 22. júna 1950. Jej autor (pod fotkou je meno Jozefa Teslíka) ju urobil na dnešnom Námestí Nežnej revolúcie v Bratislave, vtedy sa volalo Stalinovo námestie, a to v čase, keď v podzemných miestnostiach otvorili novú predajňu s ovocím a zeleninou.

Z textu k dobovej fotografii sa dozvedáme, že predajňa bývala otvorená od skorých ranných hodín a navštevovalo ju veľké množstvo kupujúcich. „Predávajú tu čerstvú zeleninu a ovocie. Vzorová obsluha je dobrou vizitkou našej znárodnenej, distribúcie,“ čítame ďalej. Porovnajte si foto vtedy a dnes:

Zdroj: Archív TASR

1950: Bratislavčania vchádzajú do novej predajne

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

​2024: Pohľad na rovnaké miesto po 74 rokoch

Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny si myslí, že ešte pred Zelovocom mali tieto priestory na dnešnom Námestí Nežnej revolúcie iné využitie, slúžili ako verejné WC. Naša čitateľka Oľga to však v následnej diskusii spochybnila: "Na verejné WC sa mi ten priestor zdá byť veľký, pretože tam pracoval môj otec, bol vedúci Zelovocu a mal 16 predavačiek a 1 skladníka." 

Podzemných záchodov však bolo v našom meste v minulosti viac. Spomeniete si na niektoré toalety určené verejnosti, ktoré už zanikli? Máte prípadne i fotografiu - napríklad záchodov pri benzínke na Americkom námestí v Starom Meste, ktoré sa pred desiatimi rokmi zmenili na podzemný bar? Napíšte nám do komentára alebo na mejl redakcia@banoviny.sk

(ac)

Páčil sa vám článok?