Tip na darček: Krásne knižky, ktoré potešia najmä milovníkov starej Bratislavy

5.12.2023
0

Zdroj: Juraj Bončo, Ľubomír Deák: Bratislava a jej premeny - Most SNP

Páčil sa vám článok?

Ak chcete potešiť svojich blízkych pekným darčekom na Vianoce alebo hoci aj dnes, ponúkame vám tip na knižky s unikátnymi fotografiami starej i súčasnej Bratislavy. Viaceré historické zábery v nich uvidíte prvýkrát a premeny mnohých miest vás prekvapia.

V troch majstrovsky spracovaných knižkách, ktoré pripravilo Občianske združenie Bratislava a jej premeny, nájdete desiatky cenných historických fotografií. Približujú dávno zabudnuté miesta „prešpurskej“ Bratislavy, ktoré si zároveň môžete porovnať s aktuálnymi zábermi, a možno si aj zaspomínať na časy svojho detstva či mladosti. Sú vzácnou pamiatkou na budovy, pamiatky, uličky i celé štvrte, ktoré sa navždy stratili.

V publikácii Most SNP si pomyselne podali ruky fotograf Juraj Bončo, autor ojedinelých reportážnych fotografií z čias výstavby mosta, a nadšenec bratislavskej histórie, fotograf Ľubomír Deák, ktorý dokumentuje jeho súčasnosť. Monochrómia verzus farebnosť, budovanie zajtrajškov verzus svet dneška... Z akéhokoľvek pohľadu sa pozriete na túto stavbu spred viac ako 50 rokov, ktorá patrí medzi najväčšie dominanty Bratislavy, je to zaujímavé porovnanie. Pripomeňte si, aké to bolo, pozrite si, aké to je, a zasnívajte sa, aké to mohlo byť. 

Zdroj: Juraj Bončo, Ľubomír Deák

​Výstavba Mosta SNP

​Vzrušujúci návrat do histórie ponúka aj knižka Premeny Bratislavy, ktorá približuje, ako vyzerali zákutia nášho mesta  kedysi a ako vyzerajú dnes. Autorom dobových záberov je známy bratislavský fotograf  Anton Šmotlák st. a tých súčasných, urobených z rovnakého miesta, opäť Ľubomír Deák. Ako veľmi sa Bratislava zmenila, kde zostala nedotknutá a z akých dôvodov sa tak stalo? Aj táto publikácia podnecuje zamyslieť sa nad vynútenými či nevynútenými zmenami daných miest, zastaviť sa a pouvažovať o bratislavskom genius loci.

Zdroj: Vydavateľstvo DAJAMA

​V septembri tohto roku mala krst aj kniha Premeny Karlovej Vsi. 

Nádherná je i knižka Premeny Karlovej Vsi, ktorá starších Karlovešťanov vráti do ich detstva a mladší objavia nepoznané zákutia tejto mestskej časti. Ako veľmi sa zmenila za posledných sedemdesiat rokov, kde zostala nedotknutá a z akých dôvodov? Na tejto publikácii Ľubomír Deák spolupracoval so známym znalcom histórie Karlovej Vsi Matúšom Šrámekom. Nájdete v nej desiatky historických fotografií od viacerých autorov najmä z polovice 20. storočia, ktoré si môžete porovnať so súčasnými z tých istých lokalít Karlovej Vsi.  Prekvapí vás, akými obrovskými zmenami prešla táto niekdajšia vinohradnícka obec za niekoľko desaťročí.

(bn)

HISTÓRIA Nechceme opachu, hnevali sa trhovníci na vežiak Rudolfa Manderlu

O histórii prvého slovenského „mrakodrapu“ sa dočítame všeličo, aj to, že vtedajší bratislavskí radní páni neboli nadšení výberom miesta. Manderlák, vysoký 45 metrov, ktorý dal postaviť vychýrený mäsiar Rudolf Manderla (1884 – 1968), vraj rušivo vstúpi do námestia a môže skomplikovať situáciu na križovatke... Od septembra tohto roka už táto ikonická stavba moderny získala ochranu, vyhlásili ju za národnú kultúrnu pamiatku.

Páčil sa vám článok?