Zverinec v uliciach Bratislavy: Zažili ste na vlastné oči túto atrakciu?

6.3.2023

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Starší Bratislavčania si možno spomenú na apríl 1966, keď ulicami mesta prechádzal takmer celý zverinec slávneho cirkusu Humberto. Pozrite si historické fotografie z tejto atrakcie a porovnajte s dnešnými - málokto napríklad tuší, čo navždy zmizlo z Račianskeho mýta, ale zachovalo sa na dobovom zábere.

Indické slony, levy, fjordské koníky či zebry... Rôzne cudzokrajné zvieratá prechádzali 23. apríla 1966 frekventovanými bratislavskými ulicami a odvážnejší zvedavci sa ich snažili dotknúť alebo aspoň kráčať popri nich. Na historických fotografiách v článku nižšie ich vidíte na Štefánikovej a Šancovej  ulici, odkiaľ cirkusanti pokračovali k Račianskemu mýtu. Slávny cirkus Humberto, najväčší v bývalom Československu, takto zvykol pozývať ľudí na vystúpenia. 

Podobnú atrakciu už asi v našom meste nezažijeme, cirkusy s divo žijúcimi zvieratami síce môžu prísť na Slovensko, väčšina z nich však nemôže vystupovať. Vyhláška ministerstva pôdohospodárstva, ktorá platí od novembra 2019, zakazuje verejné vystupovanie aj výcvik levov, tigrov, medveďov a ďalších šeliem, takisto primátov, slonov, delfínov, hrochov, žiráf či nosorožcov. Vystupovať v manéži môžu len spoločenské zvieratá ako psy, mačky a fretky alebo hospodárske zvieratá.

No aj keď divo žijúce zvieratá nie je možné použiť na drezúru, žiaden právny predpis na Slovensku ani v rámci Európskej únie nezakazuje vystavovať ich verejnosti. Cirkusy teda môžu využiť zvieratá na putovné výstavy a veterinári ubezpečujú, že v rámci prevencie týrania zvierat prevádzkovateľov cirkusov pravidelné kontrolujú. Sloboda zvierat však upozornila, že ak sa permanentne prevážajú v stiesnených klietkach, prepravkách a nákladných vozidlách, trpia stresom, nepohodlím i rôznymi zraneniami.

Pozrite si foto z príchodu cirkusu Humberto do Bratislavy a porovnajte s aktuálnymi zábermi ulíc:

Zdroj: vtedy.tasr.sk
Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Štefánikova ulica v roku 1966 a dnes - sprievod prechádzal popri Slovenskej akadémii vied.

Zdroj: vtedy.tasr.sk
Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Šancová ulica v roku 1966 a dnes - sprievod pokračuje smerom na Račianske mýto.

Najvýraznejšiu premenu dokumentuje porovnanie historickej a aktuálnej fotografie Račianskeho mýta, kde ešte v roku 1966 stála kaplnka, dokonca sa tam v minulosti nachádzali dve kaplnky. Koncom 18. storočia tu totiž vznikli dva cintoríny: v roku 1778 evanjelický orientovaný pozdĺž Račianskej ulice a v roku 1781 katolícky, ktorý viedol popri Šancovej ulici.

Zdroj: vtedy.tasr.sk
Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Račianske mýto v roku 1966 a dnes - na historickej fotografii vpravo ešte vidieť kaplnku.

Cintoríny na Račianskom mýte boli v polovici päťdesiatych rokov 20. storočia zrušené a priestory sa zmenili na park. Pozostatky z hrobov a krýpt boli exhumované a prevezené do Slávičieho údolia, prípadne na iné miesto podľa želania pozostalých. Napriek pôvodnému úmyslu zachovať aspoň jednu kaplnku boli napokon obe v dôsledku riešenia dopravného uzla odstránené. V júli 2002 samospráva v Novom Meste inštalovala a slávnostne odhalila v strede niekdajšej vinohradníckej cesty, oddeľujúcej oba cintoríny, pamätnú tabuľu, aby pripomínala miesto pôvodného katolíckeho a evanjelického cintorína.

(ac)

Páčil sa vám článok?