Obchodná kedysi a dnes: Viete, čo stálo na mieste tejto budovy ešte v roku 1974?

27.2.2023

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislavaa jej Premeny 2022

Páčil sa vám článok?

Budova na Obchodnej ulici 3 v bratislavskom Starom Meste, na ktorej vidíte nápis známej kaviarne a baru, nie je taká stará, ako by sa zdalo. Mnohých možno prekvapí foto zdevastovaného objektu, ktorý tu stál pred necelými 50 rokmi.

Obchodná ulica, kedysi Uhorská aj Schöndorfská ulica (podľa prímestskej obce Schöndorf, ktorá sa nachádzala práve v týchto miestach) patrí k najstarším v Bratislave. V minulosti tu bývali najmä vinohradníci, ktorí v širokých podbrániach predávali vlastné víno. Nie každý vie, že na Obchodnej bola tiež prvá záložňa v Prešporku, ktorá vznikla v roku 1772, a že električka premávala po tejto ulici už v roku 1899. Čulý ruch tu býval aj v minulosti.

Výnimočný dokument o Obchodnej ulici vytvoril pred časom Ľubo Stacho, ktorý počas 30 rokov (1984 – 2014) fotografoval jej výklady. Zlákali ho k tomu premeny výkladov, ktoré nesúviseli so sortimentom tovaru obchodov či služieb prevádzok, ale objavovali sa v nich úmrtia najvyšších predstaviteľov ZSSR i rôzne spoločensko-politické udalosti a výročia. Od roku 1990 sa nemenil len obsah vo výkladoch, ale aj celé predajne. Pribúdali nadstavby i dostavby domov, otvárali sa dvory...

Na fotografii nižšie od J. Teslíka z archívu portálu vtedy.sk vidíte jednu z budov na Obchodnej ulici ešte zo skoršieho obdobia, z januára 1974, v ktorej fungovalo holičstvo, opravovňa hodín aj predajňa tabakových výrobkov. Zdevastovaný objekt sa krátko nato už stal minulosťou. Porovnajte si foto vtedy a dnes:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Pôvodný objekt na Obchodnej v roku 1974

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Rovnaké miesto na Obchodnej v roku 2022

O rozhodnutí, čo s týmto obchodíkom, situovaným na začiatku ulice pri Hurbanovom námestí, informovalo mesto v danom čase takto: „Výstavba novej komunikácie cez Bratislavu, vyúsťujúca na Most Slovenského národného povstania, si vyžaduje odstránenie niekoľkých častí starej Bratislavy...“

Neskôr, v roku 1981 spojazdnili na Obchodnej novú električkovú trať. „Je to prvá etapa budovania druhého západno-východného prepojenia mesta, ktorá má odbremeniť neúnosne zaťažený úsek na Ulici Československej armády, dnes Špitálskej,“ uviedol portál vtedy.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?