Zachránia Bratislavčania unikátny Obchod v múzeu v historickom centre mesta?

22.2.2023
0

Zdroj: FB Obchod v múzeu

Páčil sa vám článok?

V marci uplynie rovných desať rokov od otvorenia čarovného obchodíka s atmosférou starých dobrých čias na Bielej ulici v bratislavskom Starom Meste. Hoci je výnimočnou atrakciou aj pre turistov, hrozí, že na jeseň definitívne skončí. Ľudia začali podpisovať petíciu na jeho záchranu – pomôže?

„Zmluva o prenájme nám skončila v septembri minulého roku, a tak sme požiadali o predĺženie aspoň o päť rokov. Z magistrátu prišla odpoveď, že je to vylúčené, nesúhlasili ani s dvojročnou zmluvou, len s ročnou. Bez udania dôvodu. Budova na Bielej 6, kde sídlime, patrí mestu, ktoré sa rozhodlo, že nás tu už nechce. To znamená, že 22. septembra 2023 Obchod v múzeu prestane existovať,“ vysvetlila pre banoviny.sk spolumajiteľka Jela Ševecová. Len tak sa však nechcú vzdať.

Jana Ševecová spomína na deň, keď v auguste 2012 dostali zmluvu na prenájom priestorov. Boli vraj v takom zdevastovanom stave, až jej bolo do plaču, celé mesiace trvalo, kým v marci 2013 Obchod v múzeu – alebo Oldest shop in town, ako ho poznajú zahraniční turisti – mohli otvoriť.  „Ľuďom sa obchodík páči, chodia k nám veľmi radi. Dúfali sme, že mesto nás ako dlhoročných nájomcov uprednostní, zdá sa však, že má iný zámer, počúvame rôzne šumy. K 28. februáru už končí v tejto budove Múzeum A. Fleischmanna, my však chceme zostať. Prosili sme predĺžiť zmluvu aspoň do konca roka, aby sme mohli dokončiť sezónu, v auguste – septembri prichádza najviac turistov, no neuspeli sme,“ konštatovala smutne spolumajiteľka obchodíka, ktorý je zároveň unikátnym múzeom. 

Zdroj: Obchod v múzeu

Originálny obchod spája predajňu s expozíciou zapožičanou z depozitára Múzea obchodu v Bratislave.

​Nájdete tu tradičné slovenské výrobky aj praktické suveníry „do úst“, ale tiež napríklad pôvodné reklamné tabule z medzivojnového obdobia, pokladne, pult na predaj zmrzliny a výrobu nanukov či starú fľašu od Coca-Coly, ktorá sa u nás fľaškovala už začiatkom minulého storočia... Pred desiatimi rokmi, pár dní po otvorení obchodu, majitelia napísali: „Šesť rokov sme snívali svoj sen - vrátiť do Bratislavy kúsok Prešporka. Mysleli sme si, že osloví najskôr cudzincov ako atrakcia. Ale v kútiku duše sme dúfali, že ho prijmú najmä tí, čo v tomto meste žijú. A teraz máme pocit, že znova snívame vďaka vám Bratislavčanom. Ste úžasní!!! Sme šťastní, že sa Vám páči obchodík aj slovenské výrobky, ktoré sme pre Vás vybrali.“ 

Zdroj: FB Obchod v múzeu

​Obchod v múzeu má nájomnú zmluvu len do septembra.

Dnes sú mnohí Bratislavčania rozčarovaní. Keď sa dozvedeli, že Obchod v múzeu by mal skončiť, nabádali majiteľov – spravte petíciu na jeho záchranu! „Urobili sme ju v online verzii, a v obchode máme aj papierovú verziu, ktorú môže podpísať každý, komu bude za nami smutno. Možno sa nám spoločne, s podporu ľudí, podarí zmeniť rozhodnutie vedenia mesta,“ uzavrela Jela Ševecová. Pre informáciu: od 18. do 27. februára je Obchod v múzeu pre dovolenku zatvorený, potom už bude opäť k dispozícii.

O stanovisko sme požiadali bratislavský magistrát. "V septembri 2022 bola so spoločnosťou, ktorá prevádzkuje Múzeum v obchode na Bielej 6, uzatvorená Zmluva o nájme nebytového priestoru. Doba nájmu bola dohodnutá na dobu určitú - do 22. 9. 2023, s možnosťou opcie na jeden ďalší rok, ak o to nájomca písomne požiada najneskôr 2 mesiace pred uplynutím doby nájmu. O predĺžení tohto nájmu následne rozhoduje prenajímateľ," uviedla hovorkyňa Dagmar Schmucková.

(ac, ms)

Páčil sa vám článok?