V Múzeu mesta Bratislavy otvoria ďalšie Výpravy do starovekého Egypta

20.1.2023
0

Zdroj: aigyptoss.sk

Páčil sa vám článok?

V poradí 11. cyklus egyptologických prednášok pre verejnosť zameraný na zaujímavosti z dejín starovekých Egypťanov otvoria v piatok v Múzeu mesta Bratislavy.

"V tomto roku je pripravených osem prednášok, ktoré sa budú konať vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy vo vybrané piatky až do 28. apríla," uviedla Renata Rábeková z Nadácie Gedíd Aigyptos, ktorá Výpravy do starovekého Egypta pripravuje aj v spolupráci s Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied (SAV).

Zaujímavé a nové informácie prinesú priaznivcom staroegyptskej histórie renomovaní slovenskí a českí egyptológovia. V úvodnej prednáške bude Jozef Hudec hovoriť o vývoji lokality Tell el-Retábí, skúmanej poľsko-slovenským egyptologickým tímom, v turbulentnom období 13. a 12. storočia pred naším letopočtom, keď Egypťania museli čeliť útokom tzv. morských národov. V prednáške sa bude venovať aj najvýznamnejším nálezom z tohto obdobia.

Na ďalších prednáškach sa záujemcovia môžu dozvedieť aj o tom, ako sa cestovalo do Egypta a Svätej zeme v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Aké nástrahy ale aj vtipné príhody čakali na cestovateľov z územia dnešného Slovenska priblíži Martin Odler.

V programe figuruje aj prednáška Jaromíra Krejčího, ktorý priblíži zaujímavé fakty o staroegyptských vezíroch a ich úlohách v správe krajiny.

Návštevníci cyklu sa budú môcť dozvedieť viac aj o tom, aký nábytok a zariadenie používali starovekí Egypťania, ako bola vybavená staroveká egyptská domácnosť.

Jedna z prednášok bude venovaná aj odievaniu v starovekom Egypte a látkam, ktoré sa v tejto dobe vyrábali.

Akú úlohu hrali v predstavách o náboženstve starovekých Egypťanov rôzne fantastické bytosti a démoni, či sa ich báli, alebo ich prosili o pomoc a podporu, sa návštevníci dozvedia od Veroniky Verešovej.

Záverečná prednáška tohtoročného cyklu (28. 4.) bude patriť Petrovi Málikovi, ktorý priblíži podrobnosti nálezov ranokresťanských rukopisov a ich význam pre biblické texty.

Program prednášok a ďalšie informácie k nim sú dostupné na webe aigyptos.sk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?