Veľká premena miesta, kde stojí pamätník Chatama Sofera: Porovnajte si výhľad od tunela kedysi a dnes

8.1.2023
0

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Páčil sa vám článok?

Pred viac ako dvoma desaťročiami sa v Bratislave začali prípravné práce na rekonštrukcii mauzólea na pamiatku významného rabína Chatama Sofera, postaveného pri vyústení tunela. Pozrite sa, ako vyzeralo toto miesto v čase, keď oproti ešte neboli administratívne, rezidenčné a komerčné budovy.

Židovský rabín a teológ Chatam Sofer, vlastným menom Moše Schreiber, je dodnes v ortodoxnom prostredí uctievaný ako najväčší rabín sveta. Bol pýchou bratislavskej židovskej obce v prvej polovici 19. storočia. Viedol bratislavskú ješivu (rabínsku školu), ktorá patrila v jeho dobe medzi najdôležitejšie centrá tradičného židovského vzdelania v Európe. V čase rozkvetu mala 400 študentov a bola najväčšou ješivou od babylonských čias.

Hrob Chatama Sofera, ktorý zomrel 3. októbra 1839 vo veku 77 rokov, sa nachádza v Mauzóleu Chatama Sofera, postaveného v priestore najstaršieho bratislavského židovského cintorína, zničeného počas druhej svetovej vojny, v dôsledku stavby tunela. Slávnostne ho otvorili v roku 2002 ako ojedinelú pamätihodnosť na Slovensku. Porovnajte si fotografiu spred takmer 20 rokov s aktuálnou od fanúšika histórie Ľubomíra Deáka z OZ Bratislava a jej Premeny. Pôvodný záber od tunela zachytáva aj výhľad na Dunaj, dnes z rovnakého miesta vidíme budovy multifunkčného komplexu River Park:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1999: Prípravné práce na  rekonštrukcii mauzólea sa začínajú.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Rok 2022: Pohľad z toho istého miesta od vyústenia tunela

Pri fotografii Štefana Puškáša zo 6. decembra 1999 je text: „O niekoľko týždňov by sa mali začať prípravné práce na  rekonštrukcii bratislavského mauzólea jedného z najvýznamnejších židovských rabínov, Chatama Sofera, ktoré sa nachádza pri vyústení cestného tunela na Nábreží arm. gen. L. Svobodu. Súčasťou prác bude i odklon električkovej trate a v týchto dňoch prebieha rekonštrukcia svahu na Žižkovej ulici.“

Areál na svahu medzi Dunajom a Bratislavským hradom navrhol architekt Martin Kvasnica a zodpovedá striktným pravidlám židovského zákona, ako aj najvyšším štandardom súčasnej architektúry. Ako informuje portál vtedy.sk, dôležitou požiadavkou bolo zabezpečiť prístup pre kohenov, potomkov chrámových kňazov, ktorí podľa židovského zákona nesmú vstupovať na pôdu cintorína. Architekt tento problém vyriešil prostredníctvom prístupovej lávky, ktorá je postavená nad povrchom cintorína.

V mauzóleu je 23 hrobov na pôvodnom mieste a 41 náhrobných kameňov. Pamätník Chatama Sofera je súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva.

(ac)

Páčil sa vám článok?