Vzácna fotografia: Pozrite sa, aký pohľad na Žilinskú ulicu by sa vám naskytol v roku 1928

5.1.2023
0

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Páčil sa vám článok?

Milovníci histórie Bratislavy pripravili ďalší zaujímavý návrat do minulosti, tentoraz v spolupráci s mestským archívom. Viete, že v okolí Žilinskej ulice bol kedysi mestský majer? Budete prekvapení, ako toto miesto vyzeralo pred takmer 100 rokmi – premena je neskutočná.

Autorom vzácnej snímky približne z roku 1928, ktorú pre OZ Bratislava a jej Premeny poskytol Archív mesta Bratislavy, je J. Hofer. Na historickej fotografii (v článku nižšie) zachytil nízky rozľahlý objekt pôvodne husárskych kasární, ktorý starí obyvatelia poznali ako mestský majer. Nachádzal sa medzi Štefanovičovou, Žilinskou a Kýčerského ulicou.

„Majer bol akýmsi predchodcom neskorších Technických služieb mesta Bratislavy. Odtiaľ vychádzali ráno skupiny zametačov s typickými fúrikmi, aby čistili ulice. Odtiaľ vychádzali vozy ťahané koníkmi, ktoré odvážali sneh z ulíc v centre mesta. Odtiaľ vychádzali aj smetiari, ktorí zhromažďovali a odvážali domový odpad,“ opisoval dianie historik Štefan Holčík v dávnejšom článku pre Bratislavské noviny. Porovnajte si historickú fotografiu s aktuálnou – veľký fanúšik bratislavskej histórie z OZ Bratislava a jej Premeny Ľubomír Deák sa postavil presne na to isté miesto, ako kedysi J. Hofer.

Zdroj: Archív mesta Bratislavy

Cca 1928: Bývalý mestský majer sa nachádzal medzi Štefanovičovou, Žilinskou a Kýčerského ulicou. Pohľad od Námestia slobody, vľavo vyústenie Kýčerského ulice, vpravo Žilinskej ulice.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

2022: „V popredí na Žilinskej ulici je obytný dom, dole sú obchody, za domom je Trhovisko Žilinská. Celkom vzadu vidieť kino YMCA, za mnou vpravo je Námestie slobody a vľavo Úrad vlády SR,“ hovorí autor aktuálnej fotografie.

Ako ďalej historik uviedol, na dvore rozľahlého objektu stáli fúriky, káry, vozy, vzadu v stajniach nocovali kone. Bolo tam vraj aj dosť potkanov a myší. Na dvore sa hrali deti mestských zamestnancov, behali psy a mačky. Pod vysokými strechami bolo uskladnené seno. V prípade potreby sa na dvore majera skladovalo drevo z mestských lesov. Niekedy sem dovážali aj hrozno z mestských vinohradov. Tu sídlili záhradníci, ktorí sa starali o mestské parky.
„V dvadsiatych rokoch boli dokonca na dvore zložené súčasti kamenného súsošia svätého Jána Nepomuckého, ktoré stávalo pred rokom 1910 na terajšom Primaciálnom (predtým aj Svätojánskom) námestí. Dnes, po viacerých stratách sú fragmenty v zbierke GMB a rekonštruovaná replika súsošia stojí v južnom dvore Primaciálneho paláca,“ konštatoval Holčík v spomenutom článku.
(ac, bn)

FOTO Najlepšie bratislavské sídlisko bolo experimentom daných čias: Vedeli ste, že má svoju patrónku?

Možno ste zaznamenali, že architektka Štefánia Krumlová pár dní pred Vianocami dostala Cenu Vladimíra Karfíka za celoživotné dielo, ktorú jej udelilo česko-slovenské združenie BLOK. Nie každý vie, že dnes 90-ročná Bratislavčanka je jednou z prvých slovenských architektiek a tiež, že je patrónkou unikátnej Februárky. Pozrite si dobové fotografie sídliska – zmenilo sa významne za tie roky?

Páčil sa vám článok?