Vianočné prekvapenie pre milovníkov Bratislavy: Nazrite do čias svojho detstva či mladosti

23.11.2022
0

Zdroj: Anton Šmotlák/Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny

Páčil sa vám článok?

Spomínate si na kúpanie v petržalskom koryte Dunaja, skromné domčeky na Zámockých schodoch či na legendárnu viechu na Vysokej 44? Ako tieto miesta vyzerajú dnes? Nadšenec histórie Bratislavy Ľubomír Deák opäť spojil minulosť so súčasnosťou nášho mesta a oživil dávno zabudnuté - tentoraz v podobe knižky, ktorá vracia čas o takmer 70 rokov späť.

Ak práve uvažujete, čím prekvapiť svojich blízkych pod stromčekom, knižka Premeny Bratislavy môže byť dobrou inšpiráciou. Poteší Bratislavčanov i Nebratislavčanov, každého, kto má rád naše mesto, rád si tiež oživuje spomienky na zážitky z minulosti a rád objavuje nové fakty a súvislosti. Publikácia, ktorú tvoria vzácne historické fotografie Antona Šmotláka v konfrontácii so súčasnými od Ľubomíra Deáka, je cenným dokumentom premien Bratislavy. Často vyvolávajú nostalgické spomienky, ale v niektorých prípadoch aj obdiv nad prerodom spustnutej lokality.

Staré fotografie s domami a ulicami, ktoré  dávno zmizli z mapy Bratislavy, fascinovali Ľubomíra Deáka od detstva. Začal vyhľadávať miesta, kde stáli, a dokumentovať ich premenu zábermi urobenými z rovnakého uhla. Nebolo to vždy jednoduché. „V archíve mám asi tristo fotografií, ktoré sú zaradené do kategórie ´neznáme miesto´. Niektoré staré fotografie sú totiž z miest, ktoré už dnes neexistujú. Je to pre mňa výzva, najprv musím identifikovať miesto vzniku podľa oporných bodov. Potom vyhľadám miesto na starých mapách, prípadne konzultujem s nadšencami konkrétnej časti Bratislavy,“ vysvetľoval nám Ľubomír Deák tvorbu stránky Bratislava a jej Premeny, ktorú založil na sociálnej  sieti v roku 2017. Každý deň na nej pribúda nová porovnávačka dobovej fotografie s aktuálnym záberom. Dnes priviedol na svet už aj knihu.

Zdroj: ac

V knižke je množstvo porovnávacích fotografií a zaujímavých informácií.

Dobové fotografie legendárneho Antona Šmotláka spred takmer 70 rokov mu poskytol syn Anton  Šmotlák ml., ktorého oslovil so svojím nápadom ešte v roku 2020. V ďalších mesiacoch k nim tvoril porovnávacie zábery, až napokon pred pár dňami moderátor Richard Vrablec ako neoficiálny krstný otec odprevadil publikáciu Bratislava a jej Premeny na pulty kníhkupectiev kamilkovým čajom.

Zdroj: FB Richard Vrablec

​Ľubomír Deák (vpravo) a neoficiálny krstný otec publikácie Richard Vrablec

Knižka oživuje spomienky na nábrežie Dunaja, domy, ulice i námestia, kde mnohí z nás prežili kus svojho života a dnes sú stratené v minulosti, no podnecuje tiež zamyslieť sa nad tým, čím všetkým si prešlo naše mesto. Ľubomír Deák tieto premeny nekomentuje, to necháva na nás.

Zdroj: Anton Šmotlák/Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny

​Aj takúto porovnávačku Michalskej ulice nájdete v knižke.

Zdroj: Anton Šmotlák/Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny

Krížna ulica v roku 1955 a dnes.  

Zalistujte si v nej, dozviete sa aj mnohé bratislavské zaujímavosti. K porovnávacím fotografiám - od dunajského nábrežia cez Podhradie a historické centrum až po predmestie Bratislavy - totiž pridal spisovateľ Ján Lacika informácie z histórie i dneška nášho mesta. Viaceré vás môžu prekvapiť faktami, o ktorých ste netušili.

(ac)

Páčil sa vám článok?