Križovatka Obchodnej a Poštovej: Uhádnete, kedy sem umiestnili prvý semafor?

18.11.2022

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Šípka vpravo na historickej fotografii známej križovatky v bratislavskom Starom Meste ukazuje na nový automatický svetelný dopravný signál (tak znie pôvodný text k fotke), ktorý sem práve umiestnili. Možno vám aj typ idúceho vozidla napovie, z ktorého roku by mohol byť tento záber.

Od toho času uplynuli dlhé desaťročia, bratislavské semafory majú za sebou úctyhodných 73 rokov. Prvé svetelné signalizačné dopravné zariadenia sa v našom meste začali inštalovať v roku 1949. Jeden z nich, ktorý sa staral o bezpečnosť vodičov aj chodcov, vidíte na našej úvodnej fotografii - zábere na frekventovanú križovatku Obchodnej, vtedy Molotovovej ulice a Poštovej ulice. "Nové automatické svetelné dopravné signály", ako uvádza text k historickej snímke, dali v tejto časti mesta do prevádzky presne 10. júla 1949.

Portál vtedy.sk dopĺňa, že o dvadsať rokov neskôr, v roku 1969, sa začalo s modernizáciou bratislavských svetelne riadených križovatiek, pričom ako prvá prišla na rad križovatka Račianske mýto. A v roku 1970 sa už realizovala prvá koordinácia križovatiek medzi križovatkami Račianske mýto a Hlavnou stanicou.

Autá aj autobusy na Obchodnej ulici dávno vystriedali električky a z Poštovej, kde bola doprava na tie časy pomerne rušná, sa stala pešia zóna. Porovnajte si historickú fotku s dnešnou, ktorú nám poskytol Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Po Poštovej ulici v roku 1949 jazdilo na tie časy veľa áut.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

Z Poštovej ulice je dnes pešia zóna.

(ac)

Páčil sa vám článok?