Ponuka pre milovníkov histórie: Chcete fotku Kablovky, Apollky či sánkovačky pred Priorom? Kliknite

7.11.2022
0

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Už takmer dva roky funguje na sociálnych sieťach skupina Bratislava na starých fotografiách. Spravujú ju nadšenci histórie Ľubomír Deák a Mario Varga, ktorí pred pár dňami prišli so zaujímavou ponukou.

„Chcete nám niečo odkázať? Alebo hľadáte konkrétnu fotografiu? Radi si prečítame v komentároch Vaše odkazy, postrehy a želania,“ napísal Mário Varga a odozva prišla hneď. „Ja by som ocenila Gumonku, Klingerovu kolóniu a plynárne v blízkosti. Tam sme bývali dve rodiny v takých drevených barakoch, museli sme prejsť vrátnicou a umývali sme sa v umyvárke s robotníkmi,“ napísala Bratislavčanka a Mario jej vzápätí poslal link na dve historické fotografie.

Nasledovali ďalšie želania fanúšikov skupiny Bratislava na starých fotografiách, ktoré sa Mariovi podarilo splniť: „Chcel by som vidieť Kablovku... Ak by sa zohnala fotka Apollky... Hrad a blízke okolie pred tým, ako bol zrekonštruovaný...“ Vďaka starým fotografiám si mnohí Bratislavčania oživujú spomienky na svoje detstvo a mladosť, pripomínajú si krásu viacerých miest nášho mesta, ktoré sa stratili v minulosti.

IT technik Mario Varga spolu s manažérom Ľubomírom Deákom z občianskeho združenia Bratislava a jej Premeny (pripravujú aj rovnomennú stránku) dokázali za dva roky osloviť takmer 30-tisíc ľudí so záujmom o históriu nášho mesta. Čo skupina Bratislava na starých fotografiách ponúka?

„Sú v nej výlučne len staré fotografie bez reklám a spamu, k niektorým záberom je aj historický výklad. Môžete si pozrieť snímky od významných fotografov Bratislavy Antona Šmotláka, Karola Belického, Kamila Vyskočila, Juraja Bonča či Pavla Poljaka, tiež skvosty zo zbierky historických pohľadníc Júliusa Cmoreja, prípadne vzácne fotografie, ktoré nám naši fanúšikovia poskytli zo svojich archívov,“ približuje Ľubomír Deák.

Sú to cennosti, ktoré ľudia radi komentujú, pridávajú k nim doplňujúce informácie, niekedy aj korigujú roky a tešia sa z krásnych spomienok. „Tam som sa naučila plávať. Pozerala som sa, ako niekto skákal z veže, a vtom ma ktosi zhodil do bazéna,“ spomína Eva pri fotografii Tehelného poľa z 15. 7. 1957. K dobovej snímke Kollárovho námestia z roku 1925 zas Peter píše: „Napravo nad Alžbetkou som si ako študák chodil kupovať kusovky cigarety u mojej ´babky´, tak sme ju volali, a potom hajde do školy SPŠE Palisády, bolo fajn, krásne časy.“ A František dopĺňa – tam býval môj dedo...

Pozrite si najúspešnejšie fotografie skupiny z októbra tohto roku:

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

​Tehelné pole, 15. júl 1957


Zdroj: Bratislava a Jej Premeny/PamMap

Kamenné námestie, OD Prior 1987

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

Pasienky 1963 – športová hala, kolkáreň (už zbúraná) a Tehelné pole

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

Kollárovo námestie vtedy a dnes

Na záver ešte jedna zaujímavosť: Fotografia Kamenného námestia a Námestia SNP od Juraja Bonča, ktorú sme použili v úvode nášho článku, pochádza z roku 1972 a až doteraz nebola nikde nepublikovaná.

(ac)

Páčil sa vám článok?