Za týmto socialistickým „bilbordom“ v Starom Meste je dnes známa socha. Viete, aká?

2.10.2022
Páčil sa vám článok?

Pozrite si premenu ďalšej známej bratislavskej lokality. V článku nižšie nájdete porovnávacie fotografie vytvorené z rovnakého miesta, ktoré však delí rovné polstoročie. Čo sa dnes nachádza v parčíku, kde bol pred viac ako 50 rokmi „bilbord“ oslavujúci víťazstvo pracujúceho ľudu?

Dobová snímka pochádza z 20. februára 1973, keď sa naše mesto pripravovalo na veľkolepé oslavy. Je pri nej takýto text: „Blížiace sa 25. výročie Víťazného februára sa už odráža aj v bratislavských uliciach. Objavujú sa mohutné pútače a slávnostne vyzdobené výklady.“

Februárové udalosti v roku 1948 znamenali v bývalom Československu nastolenie zločinného režimu, keď mali všetku moc v rukách komunisti a odporcov kruto prenasledovali. Žili sme v ňom dlhých 41 rokov, až do Nežnej revolúcie v novembri 1989. Historická fotografia v úvode nášho článku približuje pohľad na park na Legionárskej ulici, kde okrem socialistického „bilbordu“ vidieť v pozadí vysokoškolský internát Bernolák a vľavo vežu nového evanjelického kostola, posväteného v roku 1933. Zaujímavosťou je, že pôvodne mal stáť na rohu ulíc Vajnorská a Škultétyho.

Porovnajte si pohľad na park od Radlinského ulice vtedy a dnes.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1973: Bratislava sa pripravuje ​na oslavy Víťazného Februára

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Rok 2022: Pohľad na park s pomníkom Sama Chalupku 

Na aktuálnom zábere od Ľubomíra Deáka z OZ Bratislava a jej Premeny vidíme namiesto mohutného pútača pomník slovenského buditeľa Sama Chalupku (1812 – 1883), ktorého poznáme najmä ako romantického básnika, no pôsobil tiež ako evanjelický kňaz. Autormi bronzovej busty na oválnej kamennej stene sú akademický sochár Pavol Chrťan a architekt Jozef Hauskrecht. Malým prekvapením je, že ju odhalili rok po tom, ako komunisti oslavovali 25. výročie Víťazného februára (niektoré zdroje uvádzajú dokonca priamo rok 1973 – vtedy uplynulo okrúhlych 90 rokov od úmrtia Sama Chalupku).

Zdroj: MIB

​Metropolitný inštitút Bratislavy pripravuje rekonštrukciu parku.

Park na Legionárskej čaká komplexná rekonštrukcia, ktorú zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). „V parku Legionárska vytvoríme komplexné vodozádržné opatrenia, ktoré budú využívať dažďovú vodu zo striech priľahlého internátu. Upravia sa spevnené a nespevnené plochy, k vysadeným sakurám pribudne ďalšia zeleň, nový mobiliár a osvetlenie. V rámci obnovy sa zveľadí predpolie sochy s bustou Samuela Chalupku. Obnova tiež reaguje na nedostatok exteriérových športovísk v okolí, preto do priestoru pribudne nové multifunkčné ihrisko,“ informuje MIB.

(ac)

Páčil sa vám článok?