Spoznali by ste túto bratislavskú križovatku? Neuveriteľné, ako vyzerala v roku 1924

12.4.2022
0

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Križovatku ulíc Šancova, Štefánikova a Pražská pozná v Bratislave zrejme úplne každý. Dokonca aj ľudia, ktorí nie sú z hlavného mesta, keďže sa nachádza pod Hlavnou stanicou. Viete však, ako vyzerala v roku 1924? Asi by ste ju nespoznali.

Fotografiu spomínanej križovatky z roku 1905 zverejnili milovníci histórie Bratislavy na  FB stránke Bratislava a jej premeny.

Pohľad smeruje z križovatky smerom na Štefánikovu ulicu. Nech vás nepomýli, že tu vidíte električkovú trať, po Štefánikovej totiž až do roku 1979 premávali električky. 

V stredoveku boli terajšia Štefánikova a Pražská ulica málo významné cesty smerujúce z mesta na západ. Neskôr si na Štefánikovej začali šľachtici či bohatí mešťania budovať svoje sídla, význam ulice výrazne narástol v priebehu 19. storočia. Na fotografii z roku 1924 vidíme vpravo Palugyayov palác, terajšie sídlo ministerstva zahraničných vecí. Palác dal v rokoch 1873 – 1879 postaviť vinár a podnikateľ Jakub Palugyay. Komplex okolo neho rozširovali až do roku 1918, vyrábalo sa tu víno Château Palugyay. Palác zrekonštruovali v roku 2002. 

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Križovatka dnešných ulíc Šancova - Pražská - Štefánikova v roku 1924.

Prízemná budova uprostred, ktorú môžeme vidieť na starej fotografii, by mala byť mýtnica. Tú už nasledujúci rok zbúrali a na jej mieste vyrástla  rokoch 1925-27 podľa projektu Jindřicha Merganca mohutná budova Zemskej úradovne všeobecného penzijného ústavu. Dnes tu sídli ústredie Slovenskej akadémie vied. 

(ms)

Páčil sa vám článok?