Úžasný zážitok pre fanúšikov histórie Bratislavy: 70 minút cestovania v čase

9.4.2022

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Ak radi sledujete stránku Bratislava a jej Premeny na sociálnej sieti, tak piatkový večer v kine Náhoda v budove YMCA by ste si naozaj užili. Porovnávacie fotografie – historické a súčasné zábery nášho mesta z rovnakého uhla pohľadu sa na plátne striedali s filmovými zostrihmi a my sme sa skutočne vrátili v čase o desiatky rokov.

Takéto prekvapenie pre fanúšikov histórie pripravil Ľubomír Deák, autor projektu Bratislava a jej Premeny, ktorý vytvoril pred piatimi rokmi. Prvé odozvy na nevšedný zážitok sa objavili takmer okamžite po skončení filmu aj na sociálnej sieti, kde sa stretávajú tisícky ľudí, ktorých zaujíma prepájanie minulosti so súčasnosťou.

„Bolo to veľmi zaujímavé, tých 70 minút prešlo veľmi rýchlo, na niektoré fotky by som sa dokázal pozerať oveľa dlhšie... Veľa starých fotografií bolo pre mňa úplne nových,“ napísal na FB stránke Bratislava a jej Premeny napríklad Marek. „Veľmi dobre poskladaný film, ďakujem za príjemný večerný zážitok,“ zhodnotil aj Dušan. Pozitívnych ohlasov na tento výborný nápad bolo veľa aj mimo „virtuálneho“ priestoru.

Zdroj: Bratislava a jej premeny

Záber z predstavenia - Židovská ulica. 

Porovnávačky retro fotiek so súčasnými si v priebehu piatich rokov získali na sociálnej sieti viac ako 27-tisíc fanúšikov. Zaujímavé historické zábery pribúdajú na stránke denne a pri niektorých by ste bez porovnávacej aktuálnej fotky ťažko uhádli, na akom konkrétnom mieste Bratislavy vznikli. Občas je to rébus aj pre Ľubomíra Deáka, ktorý spravuje stránku Bratislava a jej Premeny spoločne so skupinou ďalších siedmich nadšencov. Aj samotné fotenie z rovnakého miesta, aby bolo čo najpresnejšie, býva neraz výzva. Verili by ste, že takýchto fotiek urobil Ľubomír už viac ako tisíc?

Zdroj: Bratislava a jej premeny - Anton Šmotlák

​Jedna z porovnávačiek - cesta z Hradu cez Žigmundovu bránu

Pri sledovaní filmu sme aj my zaváhali, kam zaradiť podaktoré historické bratislavské uličky a domy – ešteže vzápätí prišla porovnávačka. Mnohé z nich sú dávno minulosťou a ich sprítomnenie pôsobilo až neuveriteľne. Miešali sa pri nich rôzne pocity. Nostalgiu i smútok vyvoláva najmä pohľad na zbúrané domy v Podhradí vrátane historicky cennej Vydrice a neologickej synagógy na Rybnom námestí, ktoré museli ustúpiť výstavbe Mosta SNP. Dostali sme sa aj na živé mestské trhovisko v priestore Trnavského mýta, kde neskôr postavili Istropolis, ten však už tiež mizne do minulosti.

Naopak, potešili napríklad súčasné zábery na zelené petržalské i ružinovské sídlisko, pohľad na známe budovy v centre mesta, ktoré prežili, takisto "náladovky" legendárneho fotografa Antona Šmotláka (1920 - 1979) - dobrotivého bratislavského paparazza, ako si naňho zaspomínal Július Satinský vo svojej knihe Polstoročie s Bratislavou (2002).

Zdroj: Bratislava a jej premeny - archív Peter Martinko

​Ďalšia porovnávačka - Šafárikovo námestie

Film je unikátnym svedectvom veľkých zmien, ktorými prešla Bratislava za posledné desaťročia. Ľubomír Deák však nehodnotí, či sú dobré alebo zlé. Jeho cieľom je porovnať to isté miesto kedysi a dnes, ukázať, ako sa naše mesto postupne mení. Pocity, ktoré vyvoláva prepájanie minulosti so súčasnosťou, už necháva na nás.

Ak vás baví história Bratislavy, a najmä takéto cestovanie v čase, môžete sa tešiť aj na knihu, ktorú Ľubomír Deák pripravuje s Antonom Šmotlákom ml., synom spomínaného bratislavského fotografa. Mala by vyjsť koncom tohto roka.

(ac)

Páčil sa vám článok?