Viete, kde v Bratislave sa historicky prvýkrát hral basketbal či pingpong? Možno chodíte okolo každý deň

9.3.2022
0

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Nie každý Bratislavčan tuší, že basketbal, volejbal, stolný tenis či šerm sa prvýkrát v histórii Slovenska objavil práve v našom meste. Bolo to v tom istom objekte, kam ste možno aj vy chodili do panoramatického kina, prvého v rámci bývalého Československa, a kadiaľ možno denne prechádzate.

Panoramatické kino sa volalo Dukla a otvorili ho v roku 1964 na prvom poschodí budovy YMCA, ktorá sa nachádza na rohu Karpatskej a Šancovej ulice. Ďalšia zaujímavosť je, že na prízemí bola prvá samoobslužná jedáleň na Slovensku, teraz je tam Randal club. Vyhľadávaná bola takisto veľká knižnica, kam v zimných mesiacoch na prelome 20. a 30. rokov chodievalo až 600 ľudí denne! Historický objekt má výnimočný príbeh komunitného života. Dnes, žiaľ, chátra, všeličo dávno doslúžilo. Na komplexnú obnovu storočnej budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, treba približne 4 milióny eur – čo ak sa peniaze nenájdu?

„Bolo by ľahké budovu predať, my však chceme, aby slúžila pôvodnému účelu, na kultúrne a športové aktivity pre všetky skupiny ľudí,“ ubezpečuje združenie YMCA na Slovensku s tým, že pre nich ide o srdcovú záležitosť.

Pripomeňme, že práve táto bratislavská budova, ktorú slávnostne otvorili v roku 1923, bola prvým sídlom svetového mládežníckeho hnutia YMCA postaveným na pôde kontinentálnej Európy. Združenie o ňu prišlo po zmene politického režimu v roku 1948, keď ju prevzal socialistický zväz mládeže, a opäť získalo len pred šiestimi rokmi, po dlhoročných súdnych ťahaniciach. Hoci bola vo veľmi zlom stave, s obrovským investičným dlhom, žiaden grant na rekonštrukciu nedostali, len dvakrát dotáciu z ministerstva kultúry, dohromady necelých 20-tisíc eur. Túto sumu použili na opravu chodníka na Karpatskej ulici, ktorý sa prepadával (oprava vyšla na približne 40-tisíc eur).

Zdroj: Marián Dekan

​Budova YMCA je od roku 2005 národnou kultúrnou pamiatkou, peniaze na potrebnú obnovu však nie sú...

Zdroj: Marián Dekan

​Oprava prepadnutého chodníka vyšla "Ymku" približne 40-tisíc eur.

Mnohí Bratislavčania nostalgicky spomínajú na „Ymku svojho detstva“. Na FB Bratislava a jej premeny sme si prečítali aj takéto komentáre:  „Moja mladosť, kino, stretko na kofči, hranie na gitarách.“ (Zlatka) „Moje detstvo, každú nedeľu sme chodili do kina, najkrajšie časy.“ (Ina) „Ako je možné, že sa o ňu nikto nestará? Chodím okolo nej každý deň. Národná kultúrna pamiatka? A národ zase zabudol!“ (Darina)  „To, ako YMCA vyzerá, je hanba Bratislavy.“ (Eva)

Predstava o rekonštrukcii je jasná, združenie YMCA na Slovensku už má k dispozícii aj vizualizáciu riešenia nevábneho predpolia budovy, interiér plánujú vrátiť do pôvodnej, historickej podoby, urgentná je však predovšetkým obnova opotrebovanej technickej infraštruktúry. Sú tu staré vodovodné potrubia, pôvodné elektrické vedenie aj kanalizácia, vymeniť treba kotol, opraviť strechu i fasádu...

Zdroj: Marián Dekan

Najmä technická infraštruktúra je opotrebovaná, majiteľ sa však snaží udržiavať v budove čistotu a poriadok.

Zdroj: Marián Dekan

​Postupovať však musia po malých krokoch. Fungujú dobrovoľnícky, navyše, príjmy z prenájmu priestorov im výrazne zredukovala korona. Spodní nájomcovia, silní z hľadiska platieb, prestali v čase lockdownu platiť, a pomoc od štátu situáciu nezachránila.

Napriek všetkému YMCA žije, sú tu hudobné podniky a kluby, sídli tu Priestor súčasnej kultúry A4, nedávno sa sem presťahovalo i divadlo Stoka (ktoré na svojom Facebooku otvorene konštatovalo, že priestor je v katastrofálnom stave)... Kedy by sa mohlo začať s rekonštrukciou objektu, ktorú by zrejme privítali všetci jeho nájomníci? Otázka je vraj podobná, ako keby sme chceli vedieť, kedy sa skončí pandémia koronavírusu. Koncerty, ktoré tu bývali, sa stále nekonajú a YMCA potrebuje, aby budova znovu začala žiť. Potom budú aj vyššie príjmy z nájmu - a teda šanca aspoň na tie najnutnejšie zásahy. S podporou z Plánu obnovy rátať nemôžu, keďže milióny z tohto balíka sú určené pre verejné historicky a pamiatkovo chránené budovy.

(ac)

Páčil sa vám článok?