Môžete byť pri tom: Časová schránka z Michalskej veže dnes vydá svoje tajomstvo

20.10.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Dozvieme sa, aký odkaz nám zanechali naši predkovia! Medenú štvorhrannú krabičku, uloženú pred 175 rokmi do hlavy sochy archanjela z bratislavskej Michalskej veže, dnes otvoria. Svedkom výnimočnej chvíle, ktorú zažijete len raz za život, môžete byť aj vy.

Keď sme pred dvoma týždňami navštívili ateliér reštaurátora Stanislava Koželu, časovú schránku už mal vo svojich rukách. Hlavu sochy archanjela Michala otvoril po boku prilby a vybral z nej medenú krabičku, na veku ktorej je nápis 17ME58. Zjavne je odkazom na rok 1758, keď v dielni prešporského medikováčskeho majstra Petra Ellera súsošie archanjela bojujúceho s drakom dokončili. Čo však znamenajú písmená ME, to bolo pre umeleckého kováča záhadou, podľa jeho predpokladu zrejme "Majster Eller"... Možno sa to dozvieme práve dnes večer, pri otvorení časovej schránky. A najmä uvidíme, aký tajomný odkaz do nej ukryli naši predkovia.

„Keď som sa dozvedel, že v soche Archanjela Michala na Michalskej veži je časová schránka od ľudí, ktorí ju tam umiestnili pred 175 rokmi, tak som vedel jednu vec - túto časovú schránku musíme otvárať všetci spolu. Málokedy sa nám predsa podarí mať tak priamy dotyk s históriou mesta. Schránka ukrýva časový odkaz z tej doby pre nás všetkých - pre všetky Bratislavčanky a všetkých Bratislavčanov. Pravdepodobne v nej nájdeme typické predmety z 19. storočia, ale ktovie? Bude to určite napínavé a nemali by ste si to nechať ujsť. Takýto moment sa už pravdepodobne v našom živote nezopakuje,“ avizoval primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Zdroj: Marián Dekan

​Reštaurátor Stanislav Kožela s časovou schránkou.

Predpokladá sa, že vnútri časovej schránky sú písomné dokumenty, mince, ale možno aj relikvie deviatich svätých, vložené do nej v 18. storočí. Časová schránka sa už raz otvárala, a to v roku 1845, pri predchádzajúcej oprave sochy.

„Mestský richtár do zápisu nadiktoval nájdené predmety: medenú dosku s vyrytým textom o autorovi sochy, malú postriebrenú škatuľku s relikviami svätých, rozličné bankovky a medené mince z čias poslednej opravy sochy, zoznam členov vonkajšej rady mesta a dva pergameny... Medzi trámami sa našiel aj zastrčený papier s menami štyroch stavebných a tesárskych majstrov a staviteľov s textom: ´Pri tejto stavbe sme prácou rúk usilovne pomáhali, až sme s pomocou Božou vyviedli do výšky túto vežu. Vy, ktorí nájdete túto ceduľku a prečítate ju, spomeňte si na nás zomrelých a pomodlite sa za naše úbohé duše. Anno, Domini po narodení Ježiša Krista, 1758, 20. júna, “ prezradil ešte v roku 2016 historik Vladimír Tomčík v denníku Sme.

Nedajte si ujsť výnimočný okamih, ktorý sa len tak nezopakuje! Živý prenos z otvárania časovej schránky si môžete pozrieť dnes večer o 20. hodine na Facebooku hlavného mesta alebo na YouTube BKIS.

(ac)

FOTO a VIDEO: Tajomnú časovú schránku zo sochy archanjela Michala už reštaurátor vybral. Čo ďalšie ho prekvapilo?

Keď koncom septembra spúšťali z vrcholu Michalskej veže sochu archanjela Michala, bola to veľká udalosť pre celú Bratislavu. Dnes je už v rukách reštaurátora Stanislava Koželu, ktorý má na starosti obnovu tohto obdivuhodného diela z 18. storočia. Vo svojom ateliéri nám ukázal časovú schránku, ktorú vybral z hlavy sochy, a prezradil aj ďalšie zaujímavosti.

Páčil sa vám článok?