Spomienkový album 04/1998

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Urbanistický útvar podobný malému námestiu vznikol za budovou bývalého Mestského divadla už v 18. storočí. Keď v roku 1886 postavili nové Mest­ské divadlo, priestor medzi Ondrejo­vou (Andreasgasse, teraz Gorkého) a Ružovou (Rosengasse, teraz Jesen­ského) zachovali a parkovo upravili.

V roku 1912 tam postavili fontánu v secesnom slohu, ktorá bola súčasne pomníkom zosnulému županovi grófovi Štefanovi Pálffymu. Pomník sochársky stvárnil Alojz Rigele. Pomník po vojne zničili. Fragment z neho je dnes inštalovaný na dvore Pálffyovského paláca na Panskej 17, kde dnes sídli GMB.

Námestie nesie od roku 1932 meno J. Á. Komenského. V parku stávala drevená trafika a benzínová pumpa. Park zrušili, keď v rokoch 1969 až 1972 prestavali historickú budovu Mestského divadla pre potreby Opery SND. Vtedy pod úroveň námestia zabudovali podzemné sklady a časť bývalého parku zastavali moderným objektom.

Terajšia Gorkého ulica sa už od stredoveku volala ulicou svätého Ondreja. Blízko bol cintorín s kaplnkou. Na rohu, kde dnes stojí Národná banka (pri Štúrovej ulici) bola kamenná socha svätca v nadživotnej veľkosti. Neskôr ulicu pomenovali na počesť grófa Andrássyho. Do roku 1945 niesla meno nemeckého básnika Goetheho.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?