HISTÓRIA Úžasné fotografie Bratislavy: V jednom zábere sa prelína minulosť so súčasnosťou

22.3.2021
0

Zdroj: Hiroäs

Páčil sa vám článok?

Naozaj nevšedné zábery. Ulice a lokality Bratislavy, tak ako ich poznáme dnes, v kombinácii s pohľadom na to isté miesto, ktorý sa kedysi naskytol našim predkom. Takto si môžete prehliadnuť hlavné mesto Slovenska vďaka inovatívnemu nápadu.

"Prostredníctvom projektu, ktorý nesie názov „Minulosť je dnes“, chceme ukázať najmä mladým ľudom, ako žili naši predkovia v dobe bez sociálnych sietí, internetu, mobilov, televízie a inej modernej techniky. V dobe, keď sa celý marketing točil najmä okolo lokálnych podnikov a remeselníkov, ktorí postupom času vymizli," informuje na svojej stránke agentúra Hiroäs, ktorá za týmto nápadom stojí.

Môžete tak konfrontovať pohľad na naše ulice s tým, čo videli ľudia pred desiatkami rokov. Niektoré stavby už neraz nestoja či úplne zmenili svoju tvár. Staršie fotografie sú najmä z archívu OZ Bratislavské rožky (zverejňujeme ich aj so súhlasom OZ).

"Prvú časť projektu sme sa rozhodli venovať Bratislave – Starému Mestu a snažili sme sa poukázať na to, ako sa naše hlavné mesto zmenilo v priebehu jedného storočia na nepoznanie. Cieľom projektu je ukázať a porovnať život našich starých rodičov so životom, ktorý žijeme dnes. Vdýchnuť offline svetu život digitálny. Priblížiť vám miesta, po ktorých množstvo z nás každodenne kráča do práce či školy. Miesta, po ktorých pred desaťročiami kráčali naši predkovia a hoci vyzerali možno úplne inak ako dnes, zanechali v nich kúsok svojho ducha a energie," dodávajú tvorcovia projektu.

Zdroj: Hiroäs

Ventúrska ulica, kde sídlila redakcia Pressburger Zeitung (Súčasná fotografia: Zdroj: Hiroäs.sk, Autor: Kristián Majzlan,  Historická fotografia: Zdroj: OZ Bratislavské rožky, (www.bratislavskerozky.sk), Autor: Neznámy).

Zdroj: Hiroäs

​Židovská ulica, časť vpravo zbúrali pri stavbe Mosta SNP, dnes je na mieste domov Staromestská ulica (Súčasná fotografia: Zdroj: Hiroäs.sk, Autor: Kristián Majzlan Historická fotografia: Zdroj: Múzeum židovskej kultúry SNM , Autor: Neznámy).

Zdroj: Hiroäs

​Šafárikovo námestie (Súčasná fotografia: Zdroj: Hiroäs.sk, Autor: Kristián Majzlan Historická fotografia: Zdroj: OZ Bratislavské rožky (www.bratislavskerozky.sk) Autor: Neznámy).

Zdroj:

​Veľký Baťa (Súčasná fotografia: Zdroj: Hiroäs.sk, Autor: Kristián Majzlan Historická fotografia: Zdroj: OZ Bratislavské rožky (www.bratislavskerozky.sk) Autor: Neznámy).

Úvodná foto článku: (Súčasná fotografia, Zdroj: Hiroäs.sk, Autor: Kristián Majzlan, Historická fotografia: Zdroj: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch, Autor: Neznámy)

(ms)

Páčil sa vám článok?