Spomienkový album 02/1998

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dolná časť terajšej Zochovej ulice jestvovala už v stredoveku. Smerom hore bola však ulica slepá. Viedla k záhradám, ktoré sa rozprestierali pri opevnení mesta („palisády“). V dolnej časti ulice pôvodne žili chudobnejší remeselníci.

Od 17. storočia lemoval stranu ulice bližšie k hradu plný múr. Za ním bola záhrada s palácom grófa Pálffyho. V 19. storočí záhradu rozparcelovali. Na jej mieste postavili niekoľko škôl, pôrodnicu a sirotinec.

Na fotografii uverejnenej v roku 1900 vidno kolmo na smer ulice stojacu bránu. Stála na mieste, kde sa teraz križuje Zochova ulica s Ulicou Podjavorinskej. Cez bohato mrežovanú bránu vidno ešte vtedy nízku a sporadickú zástavbu ulice a v diaľke Michalskú vežu. Tá je dnes skoro celkom zakrytá novostavbou.

Železnú bránu zhotovila firma Marton a synovia. Dnes sa nachádza v Kittsee v Rakúsku ako hlavná brána do areálu parku a kaštieľa, ktorý vtedy patril grófovi Batthyánymu a teraz v ňom sídli Etnografické múzeum. Na štíte brány je monogram BL: Batthyany Lajos.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?