HISTÓRIA Úplne iný svet: Dnes exkluzívna lokalita v Bratislave, kedysi bývanie pre chudobu

23.6.2020
0

Zdroj: Otto Danay

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Podhradí bývali v minulosti, až na výnimky, skôr chudobnejší ľudia. Štvrť mala zlú povesť, po niektorých miestach ste večer prechádzali so stiesneným pocitom. Aj táto fotografia nášho čitateľa je z ulice spod Hradu – uhádnete jej názov? Dnes patrí k najlukratívnejším adresám v našom meste.

V sedemdesiatych rokoch kráčal náš čitateľ z centra mesta strmou, ale romantickou úzkou uličkou smerom na hradný vrch. „Všimol som si starobylý domček, kde sa opierala babka, zdal sa mi ten pohľad zaujímavý, tak som si ho zvečnil. Žiaľ, súčasnosť už taká romantická nie je,“ okomentoval svoju fotografiu spred takmer polstoročia Otto Danay.

Schátraný dom so starou paňou odfotil v dolnej časti ulice Zámocké schody. Dnes tu nájdeme už len zopár zrekonštruovaných objektov, niektoré priestory v nich aj teraz ponúkajú realitky za poriadne mastné nájomné.

Zdroj: ac

Dom na ulici Zámocké schody po rekonštrukcii.

Kedysi bolo celé Podhradie zastavané, plán územného rozvoja mesta z roku 1964 s ním však už v podstate nerátal. Táto najstaršia časť Bratislavy sa postupne vyľudňovala, južnú stranu úplne pochovala výstavba Mosta SNP, za obeť padli aj pamiatkovo chránené budovy. A mnohí obyvatelia Podhradia skončili v panelákoch novej Petržalky či na iných sídliskách.

Zdroj: ac

Ulica Zámocké schody patrí k najexkluzívnejším lokalitám v Bratislave.

(ac)

Úvodné Foto: Otto Danay (uverejnené so súhlasom autora)

Páčil sa vám článok?