FOTO: Pamätáte sa na časy, keď sa po Moste SNP prechádzali ľudia? A aký bol pôvodný názov kaviarne?

6.4.2020
0

Zdroj: Otto Danay

Páčil sa vám článok?

Zaujímavý záber na Most SNP krátko pred jeho kolaudáciou nám poslal Bratislavčan Otto Danay. Žiadne auto či autobus, ale ľudia na prechádzke. Hoci značka upozorňuje, že prechod pre peších je zakázaný, kto by si dal ujsť príležitosť prejsť sa po ňom! Pamätáte si na tie časy? Aj na pôvodný názov kaviarne, spojenej s vyhliadkovou plošinou?

Pohľad na Most SNP je dnes, v čase „koronakrízy“, podobný, prechádza po ňom minimum áut, ale, samozrejme, ľudí na dvojprúdovej ceste neuvidíte. Fotografia, ktorú nám poslal čitateľ, je z obdobia krátko pred jeho kolaudáciou, má teda takmer 50 rokov – stavba bola odovzdaná do užívania 26. augusta 1972. Mnohí Bratislavčania vtedy využili možnosť, aby sa poprechádzali po moste skôr, ako po ňom začnú jazdiť autobusy a autá. Medzi nimi bol aj Otto Danay.

 „Prvý aparát som dostal od otca, keď  som mal asi 15 rokov. Fotil som veľa a rád naučil som sa vyvolávať filmy a fotky. Zaujímal som sa o dianie v meste a keď sa pripravovala kolaudácia mosta, neváhal som a išiel som fotiť,“ spomína náš čitateľ.

Na jeho fotografii vidíme ľudí, ktorí kráčajú do centra mesta, ale aj skupinku, ktorá zjavne obdivuje práve dokončené dielo. „Tí dvaja chlapci v popredí sú moji bratia, boli vtedy so mnou. Všetci sme sa tešili, že most budeme môcť čoskoro využívať,“ doplnil Otto Danay.

Zdroj: Otto Danay

Rok 1972: Krátko pred kolaudáciou Mosta SNP (uverejnené so súhlasom autora fotografie).

Veľkou atrakciou bola kaviareň nad mostom spojená s vyhliadkovou plošinou vo výške 85 metrov. Fungovať začala o niečo neskôr, v roku 1974, a pôvodne sa nazývala Bystrica (dnes reštaurácia UFO). Hore ste sa mohli dostať výťahom, ale aj pešo po núdzovom schodisku, ak ste si trúfli zdolať 430 schodov. A na vyhliadke potom zanechať svoj odkaz...

Presne 30 rokov po kolaudácii mosta, v auguste 2002, prišla povodeň, na ktorú si mnohí Bratislavčania dodnes pamätajú. Stovky zvedavcov vtedy z Mosta SNP sledovali nebezpečné stúpanie hladiny Dunaja, ktorý sa vylial z koryta.

Zdroj: TASR – Štefan Puškáš

Rok 2002: Zvedavci sledujú z Mosta SNP nebezpečné stúpanie Dunaja, ktorý sa v auguste pred 18 rokmi vylial z koryta a zaplavil Devín, Fajnorovo aj Tyršovo nábrežie.

Akú máte spomienku na most vy? Napíšte nám do komentu.

(ac)

Páčil sa vám článok?