Trojkráľovskej mágii naši predkovia verili...

6.1.2020

Zdroj: FB BSK

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislavského samosprávneho kraja sa dnes objavila jedna z tradícií našich predkov, ktorá sa spája s dnešným cirkevným sviatkom Troch kráľov. Možno by ste ju mohli vo vašej rodine vyskúšať aj vy a minimálne sa doma dobre zabavíte...

"Naši predkovia dodržiavali počas sviatkov rôzne rituály a obľúbené bolo aj veštenie. Skúste dnes podvečer napríklad toto: Pripravte si sedem hrnčekov a skryte do nich rôzne predmety, ktoré pre vás niečo symbolizujú. Napríklad mincu pre peniaze, prsteň pre zásnuby, látku pre cestovanie do diaľok, chlieb pre hojnosť. Prikryte ich, premiešajte a každý člen rodiny si vyberie, čo ho v tomto roku čaká," píše sa na oficiálnej FB stránke bratislavskej župy v súvislosti s dnešným sviatkom Troch kráľov.

Na Slovensku sa s týmto dňom viaže viacero iných obyčajov, tradícií a zvykov. Napríklad sa posväcovali obydlia, posvätená soľ sa pridávala do krmiva aj domácim zvieratám, posvätenou kriedou sa kreslil kruh do ktorého nemali prístup zlí duchovia, strigy, vodníci, démoni ani nepriaznivé živly. Ale hlavne sa na Troch kráľov chodilo koledovať a symbolicky tak roznášať zdravie, šťastie a blahobyt. 

(ars)

Páčil sa vám článok?