Rozbaľovanie darčekov v starom Prešporku: Pod stromček sa dávali iné veci ako na vidieku

24.12.2019
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

K Vianociam a Štedrému dňu neodmysliteľne patrí aj rozbaľovanie darčekov. A nebolo to inak ani u obyvateľov starej Bratislavy. Viac nám prezradila etnologička a historička Katarína Nádaská.

"Darčeky, ako vysvetľuje Nádaská, sa rovnako ako dnes rozbaľovali po skončení štedrej večere, keď sa celá rodina presunula do salónu. Pri stromčeku sa spievali vianočné koledy, deti maškrtili napríklad bratislavské rezy, rodičia popíjali vianočný punč a otcovia si zapálili aj vianočnú cigaru vyrobenú v Bratislave.

"Spočiatku boli darčeky skôr symbolické. Darčekom bol srdečný vinš, pieseň koledníkov či hra betlehemcov. Darčeky v hmotnej podobe sa začali dávať až koncom 18. a začiatkom 19. storočia. Darčeky boli jednoduché. Tak ako dnes, sa dávali hlavne deťom, ale nebolo to prioritné. Boli to zvyčajne ručne vyrobené darčeky ako vlnené šály, čiapky pančuchy, dievčenské šatôčky, handrové bábiky pre dievčatká a drevené hračky - koník, drevený vozík, sánky, vyrezaní panáčikovia, bábiky, kolísky, oblečenie pre chlapcov ako boli košele, nohavice, topánky... " približuje etnologička.

Darčeky boli v Prešporku iné ako na vidieku, mešťania mali totiž väčší výber  priamo v hračkárstvach. V meštianskych rodinách sa obdarúvalo aj knihou či exotickým ovocím. 

​"V šľachtickom a meštianskom prostredí boli podľa statusu a finančných možností  darčeky hojnejšie. Otcom sa dával tabak, vďačným darom boli topánky, pre dievky stužky do vlasov, brokát na sviatočné kusy odevu napríklad na živôtik, mame radosť urobil vlniak, čižmy, krpce... Od roku 1904 sa začínajú objavovať prvé vianočné katalógy s tovarom rôzneho druhu, ktoré začínajú vydávať viedenskí obchodníci. Začiatkom 20. storočia sa obľube tešili plyšoví medvedíci (prvého urobila Margaret  Steiffová z Nemecka  ako darček pre svoje deti), cínoví vojačikovia, rôzne stavebnice, detské hudobné nástroje, knižky, mechanické hračky na kľúčik...Od polovice 20. storočia sa už ako vianočné dary objavuje rádio, kolobežka, bicykel, tenisová raketa, korčule, lyže..." odáva Nádaská.

(ms)

Páčil sa vám článok?