Spomienkový album 22/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Len pred pár dňami sa uskutočnila dlho očakávaná rekonštrukcia najzápadnejšieho poľa južnej fasády chrámu svätého Martina. Za oknami sa skrývajú dve kaplnky dómu, jedna nad druhou. Ešte stále nie sú prístupné verejnosti, sú však mimoriadne dôležité.

V prízemnej bola od roku 1428 do druhej polovice 19. storočia pochovaná kráľovná Sofia, vdova po českom kráľovi Václavovi IV., a teda nevesta cisára Karla IV. Zomrela v Prešporku, kde žila ako vdova pod ochranou svojho švagra uhorského kráľa Zigmunda od roku 1423. Narodila sa v Mníchove ako princezná v rodine bavorských kniežat Wittelsbachovcov. S jej osobou je spojená legenda o mučeníckej smrti neskoršieho svätca Jana z Pomuku (Jan Nepomucký), ktorého popravili v Prahe roku 1393.

Hrob kráľovnej zničili, keď pod kaplnkou zriadili suterénny priestor na teplovzdušné vykurovanie sakristií a chrámu. S tým súvisela aj konštrukcia prístavkov a výstavba mohutného komína, ktoré vidno na kresbe Karla Frecha z obdobia okolo roku 1925. Široké okno nad prístavkom vzniklo na prelome 18. a 19. storočia. Teraz ho konečne odstránili a nahradili gotickým, aké tam bolo už v čase pochovania kráľovnej, teda okolo roku 1430, hoci pôvodne, okolo 1401 sa predpokladalo, že tam bude nový reprezentačný chrámový portál. Vypuknutie husitských vojen tento zámer navždy znemožnilo.

Frechov obrázok bol použitý v roku 1937 ako ilustrácia v knihe ,,Spaziergang durch Alt-Pressburg“ od Karla Benyovszkého.

Štefan Holčík
FOTO - Karl Frech a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?