Spomienkový album 20/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Elsa Grailich navštívila významného prešporského umelca majstra Aloisa Rigeleho (1879 - 1940) v jeho domácnosti. Preklad jej článku o návšteve prinášame nižšie.

Alois Rigele s rodinou obýval nájomný byt v paláci Lanfraconi, ktorý mal dve adresy: Krönungshügelplatz 1 alebo Justilände 5. Dnes sídli v paláci Ministerstvo životného prostredia SR. S rodičmi Rigelovcami bývali pôvodne aj ich dve dcéry. Tie sa však v 20. rokoch presťahovali do služobných bytov v budove Dievčenského gymnázia na Dunajskej ulici, kde až do vysokého veku obe učili.

Rigele, a okrem neho viaceré rodiny, žili v nájomných bytoch v paláci, ktorý si dal roku 1877 postaviť úspešný stavebný podnikateľ Enea Lanfraconi. Postavil mu ho tunajší staviteľ Ignác Feigler mladší. V jeho tvorbe je na paláci ojedinelé použitie železnej konštrukcie krovu strechy zaobleného tvaru, dnes doplnené novými, neproporčnými vikiermi.

Lanfranconiovci mali vo svojich izbách na prvom poschodí veľkú zbierku umeleckých predmetov a archeologických nálezov. Časť z nich je uložená v zbierke bratislavského Mestského múzea. Na mieste paláca stála do roku 1876 nízka jednoposchodová budova s mimoriadne vysokou strechou. Vzácnu originálnu fotografiu E. Kozicsa asi z roku 1875 nám zapožičal pán R. Sz. z Bratislavy.

Popred budovu viedla do dvora hotela Zum grünen Baum (terajší Carlton) železničná trať. Možno na ňu sa vzťahoval nápis badateľný na Kozicsovej fotografii. Je to časť maďarského slova, ktoré končí výrazom „pálya“.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?