Spomienkový album 19/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V úzkej uličke, ktorá viedla od Rybárskej brány k Hlavnému námestiu, stáli až do 80. rokov 19. storočia prevažne stredoveké stavby. Aj ulička v úseku od Laurinskej po námestie nesie meno Rybárskej brány. Na jej východnej strane stál zalomený objekt s fasádou upravenou v 19. stor., ktorou zjednotili dva oveľa staršie meštianske domy.

Pri búraní domu pred rokom 1903 sa našli v dnes už nezistiteľnej polohe zlomky kamených stĺpikov, niekoľko hlavíc a pätiek. Niektorí ich považujú za románske, podobné sú však známe aj z obdobia renesancie. Nálezy sú uložené v Mestskom múzeu. Na mieste stredovekých domov postavili roku 1903 nájomný obytný dom Prvej prešporskej sporiteľne.

Zo starého domu sa zachoval len gotický portál na dvore v úrovni poschodia. Výšku novostavby prispôsobili susednej budove sporiteľne (Laurinská 1, teraz Istrobanka), ktorú postavil v rokoch 1840 až 1846 Ignác Feigler starší. Nový dom podľa projektu Alexandra Feiglera má bohatú eklektickú fasádu s mierne vystupujúcimi rizalitmi po stranách.

Vstup na ľavej strane je zdôraznený štukovým tympanónom. Rovnaký tympanón bol aj na pravej strane, ale ten necitlivo odstránili, keď na prízemie domu inštalovali nevkusné drevené výklady.

Štefan Holčík
FOTO - archív Ľ. Marcingera a Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?