Spomienkový album 16/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po postavení a sprevádzkovaní Mosta Františka Jozefa (1890) sa pri jeho severnom predmostí ukázala možnosť výstavby novej mestskej štvrti. Medzi modernými obytnými domami už v roku 1908 otvorili novú budovu gymnázia a v jej susedstve postavili v rokoch 1910 až 1913 aj kostol venovaný svätej Alžbete Uhorskej a objekt fary.

Všetky tri stavby projektoval budapeštiansky architekt Ödön (Edmund) Lechner v secesnom slohu, pričom použil mnoho motívov prameniacich v ľudovom výtvarnom umení a v archeologických nálezoch z raného stredoveku. Hoci kostol dokončili až v roku 1913, už pred júnom 1911 sa odvážny fotograf vyškriabal na lešenie, aby z tejto, dovtedy nepredstaviteľnej vtáčej perspektívy, zvečnil mesto.

Pohľadnicu, na ktorej nie je uvedené ani meno fotografa ani vydavateľa, odoslali už 25. júna 1911. Z výšky strechy veže tu možno vidieť mesto a hrad od východu. V popredí vpravo už stojí novostavba gymnázia, vľavo je strecha ženijnej kasárne, prestavanej z barokového Landererovho paláca.

V strede záberu je viditeľná budova ešte nezvýšenej banky na nároží dnešnej Štúrovej a Medenej ulice. Z hladiny striech vystupuje kupolovitá strecha Mestského divadla. Vysoká zástavba v druhej polovici 20.stor. zakryla z tohoto pohľadu celé staré mesto.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?