Spomienkový album 15/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Meštianske a šľachtické rodiny, ktoré sídlili v husto zastavanom jadre mesta, mali obyčajne svoje záhrady a hospodárske dvory na predmestiach alebo za hradbami mesta.

K významným šľachtickým rodinám mesta v 18. storočí patrili baróni Jeszenákovci. Hoci patrili k nižšej šľachte a hlásili sa k luteránskej viere, zastávali významné miesta vo vtedajšej verejnej správe. Barón Jeszenák býval vo svojom paláci na Michalskej 3 v susedstve Uhorskej kráľovskej dvorskej komory.

Pri Kozej bráne mala rodina veľký hospodársky dvor s príslušnými objektmi a malú, ale krásnu barokovú záhradu. V záhrade dali postaviť pavilón, kde sa mohla rodina zdržiavať v horúcich letných dňoch. V druhej polovici 19. storočia boli objekt a záhrada majetkom rodiny podnikateľov Slubekovcov. Posledný jej člen, Dr. Zoltán Slubek sa neoženil. Svoj majetok odkázal Evanjelickému a.v. cirkevnému zboru.

Slubekovci žili v rozľahlom byte na poschodí jednoposchodového domu pri ulici. Prejazdom s krásnou kamennou rokokovou bránou sa dalo vojsť do rozľahlého nádvoria. Pôvodné stajne, vozovne, maštale, sklady a dielne premenili Slubekovci na výnosnú výrobňu alkoholu. Ich pálenica produkovala najmä kvalitnú vínovicu, ale aj úspešnú kolínsku vodu. Blízkosť vinohradov nad Palisádami a obrovské hlboké pivnice objektu zaručovali dostatok zásob pre celoročnú prevádzku podniku.

Objekt, v ktorom Dr. Zoltána Slubeka navštívila pred rokom 1929 Elsa Grailich, zbúrali v 60. rokoch 20. storočia. Na jeho mieste teraz stojí rad obytných domov Kozia 25, 27, 29 a Palisády 14. Záhrada je upravená ako detské ihrisko. Na mieste barokového pavilónu stojí bezvýrazná budova predškolského zariadenia.

Záber na pôvodný pavilón od fotografa Josefa Hofera je publikovaný v knižočke „Malebné zákutia a dvory starého Prešporka“, ktorú roku 1932 napísal Karl Benyovszky. Práve vyšla aj v slovenskom preklade.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?