Spomienkový album 14/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dvadsiate storočie mimoriadne necitlivo zasiahlo ulice na obvode stredovekého mesta. Najmä tie pri vnútornej strane opevnenia. Celkom sa zmenil charakter Laurinskej, Nedbalovej (predtým Hummelovej), ale najmä Baštovej ulice a Ulice Na vŕšku. Baštová ulica sa až do konca 18. storočia volala Katovou (Henkergassl, Freymanns-Gassel), lebo pred rokom 1880 stál na mieste domu číslo 4 skutočne príbytok prešporského kata.

Na mieste domov číslo 6, 8, 10, 12 stáli ešte po prvej svetovej vojne mestské hradobné múry z 13. storočia a pri ich vnútornom líci od konca 18. storočia pomerne chudobné domčeky, kde žili predovšetkým remeselníci. V 20. a v 30. rokoch ich nahradili modernými obytnými objektmi, z ktorých dva (6 a 8) už dvadsať rokov zbytočne chátrajú. Na terase domu č. 8 už stačili vyrásť aj stromy!

Pohľadnica vydaná okolo roku 1910 u vydavateľa Karla Angermayera reprodukuje akvarel podpísaný menom H. Pinggera. Je jednou zo série tzv. „umeleckých pohľadníc“ zo začiatku 20. storočia. Je jediným zachovaným dokladom o tom, že ulica, keď v nej ešte stáli len prízemné a jednoposchodové domy, nepôsobila takým stiesneným dojmom ako dnes. Michalská veža bola vtedy ešte skutočnou dominantou mesta.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?