Spomienkový album 12/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dnes už nie je možné presne určiť miesto, kam sa okolo roku 1835 posadila maliarka Louise B. Kotz, aby nakreslila pohľad na požiarom zničený prešporský zámok z blízkych vinohradov. Jej kresba sa stala podkladom na grafický list, ktorý kameňotlačou vydala v Prahe firma Gottlieb Haase Söhne okolo roku 1840. Autor litografie sa podpísal C.Würbs.

Na svahoch nad Palisádmi už asi sto rokov vinohrady nie sú. Zanikli strážne domčeky, stratila sa Božia muka, potôčik z prameňa čerstvej vody skončil v kanalizačnej sieti. Vinohrady sa zmenili na záhrady, v záhradách neskôr vyrástli vily. Dnes ich vytláčajú obrovské mnohobytové stavby, ktorým sa, bohvie prečo, hovorí „mestská vila“. Časy sa menia.

Približné miesto vtedajšieho stanoviska maliarky možno predpokladať na hornom konci Partizánskej, do roku 1945 Wegelinovej, ulice. Za posledných 60 až 80 rokov tam však vyrástli domy, ktoré výhľad na rekonštruovaný hrad (Nemci ho označovali ako Schloss - „zámok“) z tejto strany celkom znemožnili. A priestor medzi nimi je vyplnený košatými stromami. Ani Louise Kotz by už dnes svoje miestečko nenašla.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?