Spomienkový album 10/2001

1.12.2006
0
Spomienkový album 10/2001 - 200110 album1
Páčil sa vám článok?

Palác, ktorý je dnes znovu sídlom prezidenta Slovenskej republiky, postavili po roku 1765. Gróf Anton Grassalkovich (1694 - 1771), jeden z najvýznamnejších politikov Uhorska v období vlády Márie Terézie, bol prezidentom Uhorskej kráľovskej dvorskej komory. V Prešporku býval zrejme v paláci tejto inštitúcie na Michalskej ulici 1, kde je dnes umiestnená Univerzitná knižnica.

Pred mestskou bránou na Suchom mýte kúpil niekoľko objektov a niekoľko meštianskych a šľachtických záhrad. Zjednotil ich a do čela novozaloženého parku dal postaviť záhradný pavilón, použiteľný ako letný palác. Vedľa paláca dal postaviť kaplnku zasvätenú svätej Barbore, ktorá bola od roku 1769 prístupná verejnosti. Po smrti otca (1771) dal jeho syn Anton II, ktorý si vzal za manželku dcéru kniežaťa Esterházyho a sám sa neskôr stal ríšskym kniežaťom, palác prestavať a rozšíriť.

Prestavbu realizoval staviteľ Matúš (Matthäus) Walch. Palác vtedy dostal podobu, aká sa zachovala podnes. Niektoré úpravy vnútri paláca sa uskutočnili na konci 19. stor., keď v ňom býval arciknieža Friedrich so svojou rodinou, potom v 40. rokoch 20. stor., keď bol sídlom prezidenta Jozefa Tisa, a nakoniec v poslednom desaťročí. Nedávno sa uskutočnila aj rekonštrukcia parku do jeho barokovej podoby, ktorá však nemohla byť dôsledná. Palác ako nový navštívila Mária Terézia, neskôr Leopold II.

V osemdesiatych rokoch 19. storočia tu navštívil svojho švagra arciknieža Friedricha aj španielsky kráľ Alfonso XII. Viac ráz tu bol cisár a kráľ František Jozef. Večer 31. októbra 1918 sem priviezli na aute deti cisára Karola. Šesťročný korunný princ Otto a jeho sestra Adelheid tu mali prenocovať na ceste z Budapešti do Viedne. Situácia bola však taká nebezpečná, že ich ešte v noci odviezli do Schönbrunnu. Palác je znovu sídlom hlavy štátu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?