Spomienkový album 08/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keď pred štyridsiatimi rokmi konečne zbúrali nekvalitné stavby na východnej strane Židovskej ulice, ukázalo sa, že mesto Bratislava má skoro kompletne zachovanú západnú časť stredovekého opevnenia.

Zachovali sa tu hradby postavené v 13. a dopĺňané až do 18. storočia, a to v úseku od Viedenskej (Vydrickej) brány až po severozápadné nárožie. Ukázalo sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Zlé bolo budovanie prístupovej cesty k novému mostu, dobré bolo, že cestu situovali na dno stredovekej mestskej priekopy, mimo historického jadra mesta. Dobré bolo, že sa podarilo pomerne citlivo obnoviť zachovanú časť mestského opevnenia.

Priekopa pred opevnením bola od svojho vzniku v 13. až do začiatku 19. storočia nezastavaná. Od 15. storočia, keď ju dotvorili vyťažením kameňolomu pri veži Dómu sv. Martina, ňou pravdepodobne pretekal skromný potôčik, ktorý ústil do Dunaja v mieste neskoršieho Rybného námestia. Keď v 17. a v 18. storočí stavali domy na svahu pod hradom, bola široká priekopa a hradby viditeľné ako dnes.

Nedávno vznikol projekt úpravy Staromestskej ulice. Predpokladá prekrytie cesty tunelom a výstavbu objektov nad ním. Najcitlivejšie miesto pred západnou fasádou Dómu svätého Martina však ostáva nedoriešené. Priekopa, ktorá bola vyše 500 rokov nezastavaná, má byť zaprataná objektmi, ktoré zakryjú opevnenie, akým by sa rado popýšilo ktorékoľvek iné hlavné mesto.

Mestské zastupiteľstvo si zriadilo komisiu s hrdým názvom Komisia kultúry a ochrany historických pamiatok. Pred schvaľovaním návrhu úpravy Staromestskej ulice ho však názor tejto komisie nezaujímal. Je to náhoda či zámer?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?